Sportleraar toont onfatsoenlijke directie spierballen

Pas een paar weken in dienst, en dan dit. Het is een complete verrassing voor sportleraar Gilbert*. Hij voert zijn taken niet goed uit, laat zich negatief over het bedrijf uit en doet aan stemmingmakerij. Volgens zijn baas dan. Gilbert wordt op non-actief gesteld.

Hij legt de situatie voor aan mijn collega. Die benadert direct het bedrijf, maar geen reactie. Na lang aandringen komt het tot een gesprek tussen Gilbert en de directie. Maar die wil alleen praten over de beëindiging van Gilberts dienstverband.

Dichtgetimmerd

Vóór het gesprek moet Gilbert zijn eigen telefoon inleveren. Hij tekent onder druk een ontslagovereenkomst en ziet af van een vergoeding, omdat hij anders zijn telefoon niet terugkrijgt. Maar die krijgt hij ook na de ondertekening niet terug. Gilbert is laaiend en wil de overeenkomst verscheuren. Maar dan landen er vier vuisten op zijn gezicht. Hij wordt geschopt en geslagen en buiten gedumpt. Met zijn telefoon, dat wel. Gilbert neemt direct foto's van zichzelf, doet aangifte en gaat naar de huisarts. Een slimme zet. Beter bewijs voor zijn mishandeling is er niet. Dat is met recht dichtgetimmerd.

Dubbele vergoeding

Mijn collega sleept de directie voor de rechter. Inzet is een ontslagvergoeding voor Gilbert. Mijn collega verzoekt om de ontslagovereenkomst te vernietigen vanwege bedreiging en misbruik door de directie. Daar gaat de rechter in mee. Feitelijk is het dienstverband dan nog niet beëindigd. Mijn collega verzoekt daar nu wél om, maar met een ontslagvergoeding. Zij wijst erop dat de directie alle fatsoen te buiten is gegaan en zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen. Daarom heeft Gilbert ook recht op een extra vergoeding, billijke vergoeding genoemd. De rechter oordeelt dat de directie beide vergoedingen moet uitbetalen. Een pleister op de wonde voor Gilbert.

Wil jij weten wat je rechten en plichten zijn bij het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst? Vind hier gerichte informatie, zodat je weet waar je op moet letten.