Zieke werknemer krijgt ontslag van nieuwe baas

Pauline* is met stomheid geslagen. Haar vorige baas is vertrokken en van zijn opvolger krijgt ze een voorstel om haar dienstverband te beëindigen. Pauline is al een tijdje arbeidsongeschikt en de nieuwe baas wil van haar af.

Als Pauline contact opneemt met een collega van mij is ze totaal over de rooie. Moet ze het aanbod accepteren of niet? Mijn collega snapt dat dit voor Pauline zeer ingrijpend en emotioneel is. Zij weet haar gerust te stellen en in overleg besluiten ze de beëindigingsovereenkomst niet te accepteren. Ook vanwege het risico dat Pauline een ziektewetuitkering misloopt als ze de beëindigingsovereenkomst ondertekent.

Te veel loon

De baas van Pauline betaalt prompt haar salaris niet meer. Dat laat mijn collega niet gebeuren en dreigt met een kort geding als het loon niet betaald wordt. De nieuwe baas betaalt vervolgens alsnog het loon, maar stelt ineens dat Pauline te veel loon heeft gehad tijdens haar ziekte. Hij verrekent het te veel betaalde salaris met het salaris dat Pauline nog tegoed heeft.

Kort geding

Mijn collega start een kort geding. Pauline heeft tijdens haar ziekteperiode van drie maanden 100 procent loon uitbetaald gekregen en nu betaalt haar nieuwe baas met terugwerkende kracht slechts 70 procent. In de ogen van mijn collega onaanvaardbaar en daarom vordert zij doorbetaling van 100 procent van het loon.

Gezichtsverlies

De rechter deelt de mening van mijn collega. Het loon van Pauline moet voor 100 procent doorbetaald worden. De nieuwe baas kan niet met terugwerkende kracht alsnog het doorbetaalde loon korten. Het gezichtsverlies voor haar nieuwe baas, leidt tot een lach op het gezicht van Pauline.