Bouw­be­drijf ge­red dank­zij pijn­lij­ke ont­slag­ron­de

 

hart van bakstenen

Het incasseringsvermogen van Klap BV wordt op de proef gesteld. Vanwege de crisis heeft het bouwbedrijf niet voldoende werk meer en moet het om bedrijfseconomische redenen medewerkers ontslaan. Maar het UWV ziet de noodzaak daar niet van in en wijst de ontslagaanvragen af.
Ramon
Het echtpaar Klap, dat eigenaar is van het bedrijf, roept de hulp in van een van mijn collega’s. Die vraagt met een betere onderbouwing van de argumenten nóg een keer bij het UWV het ontslag aan voor deze vier medewerkers. Mijn collega maakt de bedrijfseconomische noodzaak inzichtelijk. Ondanks fel verweer van de werknemers gaat het UWV nu wél akkoord. Het is de instantie duidelijk dat er te weinig werk is, de verliezen oplopen en de bank de geldkraan dichtdraait.

Geboft
Maar na het ontslag is de zaak nog niet afgedaan. De vier medewerkers willen een ontslagvergoeding. Het echtpaar Klap zou ze die vergoeding graag geven, maar het geld is er niet. Dus de eis van de medewerkers moet van tafel. Dat maakt mijn collega tijdens een rechtszaak duidelijk in een bevlogen betoog van twintig minuten. Met succes: de vier werknemers krijgen geen vergoeding. Het echtpaar Klap heeft trouwens geboft dat hun zaak speelde voor invoering van de Wet werk en zekerheid. Anders hadden ze wel een transitievergoeding moeten betalen en was het bedrijf zeker failliet gegaan.

Emotioneel zwaar
Voor meneer en mevrouw Klap is dit een hele moeilijke periode geweest. Vooral omdat ze op deze manier afscheid moesten nemen van hun medewerkers. Mijn collega heeft intensief contact met het echtpaar gehad en snapt hoe zwaar de zaak emotioneel voor ze was. En dat waardeert het echtpaar. Mijn collega is blij dat hij heeft kunnen helpen. Anders had het bedrijf misschien niet eens meer bestaan en hadden de werknemers óók op staat gestaan, samen met al hun collega’s.

 

Benieuwd welke regels gelden voor bedrijfseconomisch ontslag? Download onze gratis informatiegids met handige tips.

 

Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.


Waar moet je als ondernemer aan denken als je mensen moet ontslaan om bedrijfseconomische redenen. Wij vroegen het een expert.