Bu­ren vech­ten el­kaar 10 jaar lang de tent uit

 

De familie Smeding wil haar boerderij in Zeeland uitbreiden met een mini-camping. De varkensstal moet een paardenpension worden. Zulke uitbreidingsplannen komen vaker voor: ‘verbrede landbouw’ heet dat in vaktermen. Alleen ziet de overbuurman dat niet zitten.
Ramon

De boze buurman spant de ene na de andere procedure aan over de vergunningen die de gemeente en de provincie verlenen. Hij vreest elke verandering. Het is een slepende en ingewikkelde zaak, waarbij de familie Smeding juridische hulp hard nodig heeft.

Familiebelangen
In de procedures van de overbuurman tegen de gemeente en de provincie waren we telkens de derde-belanghebbende. We moesten de belangen van de familie daarom goed in de gaten houden en die rol steeds toelichten bij de rechtbank en de Raad van State.

Tien lange jaren
Een intensieve zaak: tientallen procedures, verspreid over meer dan tien jaar. Het ging om milieurecht, bestemmingsplannen, ruimtelijke ordening. De overbuurman greep elke mogelijkheid aan om een procedure aan te spannen. Gelukkig konden we goed samenwerken met de dochter van de familie Smeding. Zij heeft mijn collega die de zaak behandelde voortdurend op tijd van informatie kunnen voorzien. Zo kwam mijn collega telkens als het erop aankwam weer goed beslagen ten ijs.

Verhuisd
In dit soort zaken komt het maar al te vaak voor dat mensen het bijltje erbij neergooien. Soms verhuizen ze zelfs. Maar dat geldt niet voor de familie Smeding. Zij stonden in hun recht en hebben inmiddels hun mini-camping, als onderdeel van een goedlopend boerenbedrijf. En de overbuurman? Die is met de noorderzon vertrokken.

Een zakelijk geschil voorkomen of oplossen? Bekijk onze kennisbibliotheek vol handige informatie en gratis downloads.

Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.