Cais­si­è­re valt door de mand na gro­ve leu­gen

 

Het echtpaar Van der Veer runt een kleine supermarkt. Hardwerkende ondernemers die zelf ook bijspringen bij de kassa en vakkenvullen als de nood aan de man is. Op een gegeven moment meldt caissière Yvonne zich ziek met rugklachten. Maar dat blijkt uiteindelijk wel mee te vallen.

Anke

 

Diezelfde dag voert de arbodienst een controle uit. Yvonne blijkt niet thuis. Twee dagen later belt haar broer om een ander verpleegadres door te geven. Het supermarktechtpaar stuurt een boze brief naar Yvonne. Geen reactie. Na drie maanden stelt de arboarts dat Yvonne weer kan werken. In eerste instantie halve dagen en na een week volledig Zij komt zonder bericht niet opdagen.

 

Volledig arbeidsongeschikt

Als mails en brieven niets uitrichten, zet het echtpaar de loonbetaling stop. Maar dan geeft een deskundigenoordeel van het UWV aan dat Yvonne honderd procent arbeidsongeschikt is. Op grond van dat advies betaalt het echtpaar haar salaris toch weer uit. Het oordeel van het UWV biedt aanknopingspunten om Yvonne voor halve dagen vervangende, rugsparende werkzaamheden aan te bieden. Maar opnieuw verschijnt ze niet op haar werk. De opgegeven reden: ze  zou om het uur moeten liggen en is niet in staat om te reizen met de trein.

 

Betrapt

Er lijkt geen schot in de zaak te komen. Totdat mijn collega die de zaak behandelt, boodschappen gaat doen en in de supermarkt stomtoevallig Yvonne achter de kassa aantreft. Diezelfde Yvonne die om het uur moet liggen vanwege ernstige rugklachten, is bij een andere supermarkt gewoon aan het werk. Echtpaar Van der Veer ontslaat haar uiteraard op staande voet.

 

Ook problemen met ziekte en verzuim van een medewerker? Download onze gratis informatiegids met handige tips.

 

Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.