Spuugzat is hij het. Dit is de zoveelste keer! Bastiaan loopt nu echt over van frustratie. Best begrijpelijk. Hij is eigenaar van een middelgroot transportbedrijf en een van zijn chauffeurs meldt zich op maandag opnieuw ziek na een potje zaalvoetbal in het weekend. En keer op keer moet Bastiaan het loon tijdens die verzuimdagen zelf aanvullen.
Hij wil er iets aan doen. En dat kan ik me heel goed voorstellen. De chauffeur is een bijzonder blessuregevoelige speler. Bastiaan heeft hem hierop al diverse malen aangesproken. Toch is zijn chauffeur rustig doorgegaan met zaalvoetballen en blijft hij zich dus ziekmelden vanwege blessures. Het lijkt me redelijk dat een baas het op een gegeven moment onrechtvaardig vindt om het loon aan te vullen. Bastiaan vertikt dat dus nog langer te doen.
Het gelijk van de rechter
De chauffeur ziet dat anders en accepteert het besluit van Bastiaan niet. Hij stapt met onze hulp naar de rechter. We wijzen de rechter op de geldende cao. De rechter vindt dat Bastiaan goede redenen heeft voor zijn besluit en stelt hem in het gelijk. De chauffeur had moeten beseffen dat hij door het zaalvoetbal bewust het risico op blessures aanvaardde, met de ziekmeldingen als gevolg.
Passende actie
De rechter vindt dat hij passende actie had moeten ondernemen om die blessures te voorkomen. Daarom mag Bastiaan weigeren de aanvulling op het loon uit te betalen. Bastiaan voelt zich gesteund. Ik ben blij dat wij hem hebben kunnen helpen. Aan zijn lijf geen polonaise van blessures meer.
Heb jij een conflict met een medewerker die ziek is? Download onze gratis informatiegids vol handige tips en informatie.
Als een werknemer zich vaak ziek meldt vanwege sportblessures. Mag de werkgever deze sport dan verbieden? We vroegen de mening van ondernemend Nederland en zochten uit hoe het nou precies zit.
Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.