Ze waren boos en voelden zich niet gehoord. En het wás ook ongehoord. De medewerkers van zorginstelling GGE konden de eenzijdige loonsverlaging niet over hun kant laten gaan. En zo togen vier van mijn collega-juristen op een regenachtige middag naar de rechtbank in Almelo.

Enkele maanden eerder ontvingen 4.300 GGE-werknemers een brief van hun werkgever. Medewerkers met de laagstbetaalde functies kregen een forse salarisverlaging voor de kiezen. De andere medewerkers bleven buiten schot. De loonderving bedroeg minimaal 25 procent en kon oplopen tot 45 procent.
Confrontatie
Bij DAS meldden zich ongeveer veertig werknemers. Sommigen legden zich erbij neer en zochten hun heil ergens anders. Voor hen sloten mijn collega’s beëindigingsregelingen met de werkgever. Er bleven dertig werknemers over die de juridische confrontatie aan wilden gaan. Zij hadden vooral het idee dat hun zwaar hulpbehoevend patiënten aan hun lot werden overgelaten.
Win-winvoorbereiding
Ook in de Almelose rechtbank is een goede voorbereiding het halve werk. Vooraf hielden mijn collega’s in de zittingzaal een voorbespreking met de gedupeerde werknemers. Dat gaf leverde een heleboel persoonlijke informatie op en de cliënten konden rustig wennen aan de formele setting. Ze leerden onze juristen een beetje kennen en ze begrepen op welke punten zij wel of juist niet konden ingaan. Zo konden mijn collega’s de pleitnota afronden.
Tot in de Tweede Kamer
Onze cliënten voelden zich gehoord en gesteund, mede doordat de rechter ook op de persoonlijke verhalen inging. Het hoogtepunt was dan ook dat vier van hen nog individueel hun zorgpunten voor de rechter mochten toelichten. Met resultaat. Een van mijn collega’s werd naderhand geïnterviewd door de plaatselijke nieuwszender. Tot in de Tweede Kamer werd er gediscussieerd over deze zaak en de maatschappelijke gevolgen ervan.
Eigen bijdrage
De zaak hebben wij gewonnen. GGE moest de volle salarissen betalen, maar kon niet meer blijven bestaan. Na het faillissement konden de werknemers in dienst treden bij opvolgende werkgevers. Toch stuurden al onze dertig cliënten ieder een bedankje. Zij hadden het gevoel zélf te hebben bijgedragen aan het behoud van hun salaris. Dat was hun grootste overwinning.
Heb jij een conflict met je werkgever over je loon? Bekijk onze antwoorden op veelgestelde vragen.
Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.