Ei­ge­na­res­se ijs­sa­lon houdt hoofd koel in strijd om opa’s re­cla­me­bord

Haar opa heeft het bord boven de ijssalon nog zelf op de gevel vastgespijkerd. Na ruim 50 jaar moet het verwijderd worden van de gemeente vanwege nieuwe regelgeving. Het stemt Sharon* verdrietig. De ijssalon is altijd met enorm veel liefde door haar en haar familie gerund, van generatie op generatie. Nu moet de naam van de gevel.

Ramon

Sharon neemt contact op met mijn collega, die aandachtig luistert naar haar verhaal. De gemeente heeft de regels van de Welstandswet aangescherpt en tijdens een intensieve controle krijgt Sharon te horen dat het bord te groot is, geen losse letters heeft die makkelijk te vervangen zijn en boven de eerste verdieping hangt. Kortom: het bord voldoet niet aan de afmetingen en hangt niet op de juiste plek.
Uitzondering
Sharon begrijpt er niets van. Niemand heeft last van het bord en het hangt er al een halve eeuw. Mijn collega duikt in de soms ondoorgrondelijke regels van de Welstand die per gemeente kunnen verschillen. Ze kan Sharon blij maken. Binnen de gemeente geldt een uitzondering op de regels voor reclame-uitingen die ouder zijn dan vijftig jaar. Er is dus een kans dat het reclamebord van haar opa mag blijven hangen, maar dan moet ze wel kunnen aantonen dat het er langer dan vijftig jaar hangt.

Trots
Gelukkig zijn er genoeg oude foto’s beschikbaar waarmee dat duidelijk wordt. Sharon hoeft het reclamebord niet weg te halen, maar moet nog wel een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Dat is geen probleem nu ze zich kan beroepen op de uitzonderingsregel. Sharon kan met trots blijven kijken naar de familienaam op de gevel

 

Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.