Wat als je zakelijke partner je een fikse som geld schuldig is, maar niet betaalt? Met die vraag belde Frits, groepscontroller bij een gerenommeerde zakelijke dienstverlener. Zijn bedrijf had voor 40.000 euro de huur van een pand mét inventaris overgedaan aan een partner. En een groot deel van dat bedrag stond nog altijd open.
De partner zou het overnamebedrag in termijnen betalen. De eerste termijn kwam nog keurig binnen, maar de rest niet meer. Toen er na een aanmaning van onze kant geen bericht terugkwam van de partner, besloten mijn incasso-collega en Frits om fors geschut in te zetten: dagvaarden. En daarbij legden ze ook maar meteen beslag op de inventaris. Je zult immers maar een vonnis krijgen, en niks meer vinden om op te verhalen.
Deurwaarder
Zo gezegd, zo gedaan. Eerst verlof gevraagd en gekregen van de rechtbank en daarna een deurwaarder op pad gestuurd. Dezelfde dag nog werd mijn collega gebeld door de directeur. Of hij het nummer van onze bankrekening kon krijgen om meteen de verschuldigde termijnen over te maken. En hij zou er ook voor zorgen dat de overige termijnen voortaan allemaal op tijd betaald zouden worden.
Zo snel opeens
Het beslag had het gewenste effect. De dagvaarding hoefde niet eens meer betekend te worden. Het geld werd keurig betaald, net zoals de termijnen daarna. Zo snel kan een incasso gaan. Frits stond er versteld van.
Heb jij een conflict met klant die niet of veel te laat betaalt? In onze gratis informatiegids lees je wat je eraan kunt doen.
Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.