Fron­ta­le bot­sing maakt ein­de aan droom­reis Ne­der­lands ge­zin

Remco genoot met zijn vrouw en drie dochters van het prachtige landschap in Nieuw-Zeeland, toen de taxi waarin het gezin zat te hard een bocht in reed. De chauffeur verloor de macht over het stuur en botste op een tegemoetkomende bestelbus. Het werd doodstil.

 

Arthur 

Hoewel hij een gecompliceerde beenbreuk opliep, was Remco met zijn gedachten alleen bij zijn gezin. Janine, zijn vrouw raakte in coma, maar de kinderen bleven gelukkig ongedeerd. Op wat schrammen, blauwe plekken en een angstaanjagende ervaring na.

 

Ziekenhuis

De Nederlandse ambassade in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington, ving de kinderen van Remco op tot er familie uit Nederland over was om voor ze te zorgen. Hun ouders lagen immers met ernstig letsel in het ziekenhuis. Toen iedereen van het gezin na een paar weken thuis was, schakelde Remco mij in om alle letselschade en kosten te verhalen. Iets waar hij zich liever niet mee bezig hield. Begrijpelijk. Hij was druk genoeg met zijn herstel en dat van Janine.

Reisorganisatie aansprakelijk

Ik ging bij Remco en zijn vrouw op bezoek. Uit het gesprek bleek dat ze een reis hadden geboekt waarop de ANVR-voorwaarden van toepassing waren. Belangrijk in dit geval was dat de reis een zogeheten pakketreis was. Daardoor kon ik de Nederlandse reisorganisatie aanspreken voor alle letselschade en medische kosten. Ik hoefde dus niet bij de buitenlandse tegenpartij zelf aan te kloppen. Het Nederlands recht was in dit geval van toepassing.

 

Voorschot

Ik dwong een voorschotbetaling af bij de reisorganisatie voor het opgelopen letsel en de kosten die Remco en Janine tot nu toe gemaakt hadden. Bijvoorbeeld voor hulp in de huishouding. Ook die kosten moesten worden vergoed. De uiteindelijke schade kan nog niet worden vastgesteld omdat beiden nog aan het herstellen zijn. Pas als de medische eindtoestand duidelijk is, kan ik de daadwerkelijke personenschade en gemaakte kosten vorderen. Gelukkig herstellen zowel Remco als Janine voorspoedig en gaat het ook goed met de kinderen.