Erik kon zijn ogen niet geloven. Hij was nog maar net in zijn nieuwe woning getrokken toen hij een brief van de gemeente ontving. Een gedeelte van zijn oprit en voortuin waren eigendom van de gemeente. Hij mocht dat eventueel terugkopen. Wilde hij dat niet? Dan moest hij de grond teruggeven.
Mijn collega die de zaak behandelde, vertelde dat Erik behoorlijk aangeslagen was. Zijn buurvrouw had hem verteld dat de verkoper de strook grond een paar jaar eerder bij zijn tuin en oprit getrokken had. Erik confronteerde de verkoper hiermee. Hij vroeg hem de prijs voor die strook grond alsnog te vergoeden. Maar de verkoper gaf niet thuis.
Kenbaar gebrek
Mijn collega ging met hem naar de rechter. Tot hun verbazing oordeelde die in het voordeel van de verkoper. De rechter zag niet in dat de verkoper Erik had moeten informeren over de strook grond. Er was sprake van een ‘kenbaar gebrek’. Erik had zonder veel moeite navraag kunnen doen bij de verkoper of makelaar over de afwijkende kadastrale grens en de feitelijke situatie. De verkoper had zijn mededelingsplicht niet geschonden, vond de rechter.
Kadaster checken
Erik had zijn rechten verspeeld. Om de verkoper aan te kunnen spreken op gebreken, moet je vooraf zelf de informatie van het Kadaster grondig bekijken. Helaas, het kwaad was al geschied: voor Erik kwam dat advies te laat. Hij zal de kosten zelf moeten betalen als hij alsnog eigenaar wil worden van de grond. We hadden Erik er graag op tijd voor willen behoeden.
Benieuwd naar jouw aandachtspunten als je een huis koopt of huurt? Download onze gratis informatiegids.
Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.