Gul­le rond­jes in Ita­lië lei­den tot fik­se ka­ter bij thuis­komst

Gerrit en Nienke droomden al een tijd van een rondreis door Italië. Na een jaar sparen, maakten ze eindelijk de reis door het prachtige land. Acht maanden later valt er post uit Italië op de mat.  

Arthur

Gerrit en Nienke vinden een verkeersboete van 120 euro. Ze worden beboet voor het inrijden van een autoluwe zone in Verona. Gerrit en Nienke zijn zich van geen kwaad bewust. Laat staan van een autovrije zone.

480 euro
Tot hun grote schrik volgen er die week nog drie van dezelfde Italiaanse boetes. Allemaal ter waarde van 120 euro. Dit kan niet waar zijn. Gerrit en Nienke zijn onthutst. De overtredingen zijn allemaal van dezelfde dag. Gerrit vraagt zich af of dit wel klopt. Kán hij zomaar meerdere keren bestraft worden voor dezelfde overtreding? Hij neemt contact op met mijn collega en vraagt advies.

Rondjes rijden
Mijn collega legt uit dat veel vakantiegangers geconfronteerd worden met een ‘zona traffico limitato’, de autoluwe zone in Italië. Door het inrijden van opeenvolgende of aansluitende autoluwe zones kun je meerdere keren geflitst worden en loop je risico op meerdere boetes. Je moet de weg naar buiten de zone weer zien te vinden en voor je het weet doorkruis je meerdere zones en blijf je rondjes rijden binnen de autoluwe zones met alle gevolgen van dien. De zones worden door een speciaal verkeersbord aangegeven. Dit is hetzelfde als ons bord ‘verboden in te rijden voor alle verkeer’ met daarboven of daaronder de vermelding ‘zona traffico limitato’. Gerrit en Nienke kunnen zich het bord niet herinneren.

Hoogste rechter
Mijn collega kan Gerrit en Nienke helaas niet anders adviseren dan de boetes te betalen. De hoogste rechter in Italië heeft zich over de situatie uitgesproken. Daaruit blijkt dat Justitie meerdere boetes mag opleggen voor dezelfde overtreding op één dag binnen dezelfde zone. Allemaal erg vervelend dus voor Gerrit en Nienke.

Alternatief
Aan Gerrit en Nienke geeft mijn collega nog een tip: check bij een volgende vakantie de gemeentelijke website van een stad die je wilt bezoeken. De zones staan daar veelal op aangegeven, soms zelfs met een plattegrondje. Als Gerrit en Nienke in een appartement of hotel verblijven binnen een stedelijke zone, is het verstandig vooraf via het hotel een ontheffing aan te vragen. Gerrit en Nienke zullen bij een volgende vakantie in Italië goed opletten. Ze zijn blij met de duidelijke uitleg en de tip.

 

Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.