De koop leek beklonken. Jachtmakelaar Robert kwam mondeling tot een overeenkomst met een koper. In een mail bevestigde deze koper later ook de prijs van 50.000 euro. De technische inspectie en de keuring waren met succes uitgevoerd en tijdens een proefvaart stond de koper in spe bijna te springen van geluk.
Toch zag hij kort daarna onverwacht van de koop af. Op dat moment had Robert al voor 3.500 euro aan materialen ingekocht om het schip aan te passen en volledig vaarklaar te maken.
Geen getuigen
Robert was behoorlijk over de rooie. Een collega, gespecialiseerd in dit soort zaken, belde zijn klant ook direct op om de onderhandeling in te zetten. Er was een voorbehoud van een proefvaart gemaakt en daarna was volgens onze cliënt die mondelinge overeenkomst gesloten. Kon de koper daaraan gehouden worden? Er waren geen getuigen, alleen uit de mails kon je een overeenkomst afleiden.
Anderhalf jaar
Hoe zou de rechter dit interpreteren? Mijn collega liet die vraag varen, want een procedure zou zo anderhalf jaar kunnen duren. En dan zou Robert dus al die tijd met zijn schip blijven zitten tot de definitieve uitspraak. Bij het ontbinden van de overeenkomst kon hij het schip direct weer verkopen. Dat was dus beter.
Hoogte schadebedrag
Er barstte natuurlijk wel nog een felle discussie los over de hoogte van het schadebedrag. We belden de klant van Robert meerdere malen, er gingen verschillende voorstellen over en weer. Uiteindelijk kon Robert vrede hebben met de 7.000 euro vergoeding die mijn collega uit het vuur sleepte. De gekochte onderdelen kon hij retourneren.
Korte klappen
‘Ik hou van snel handelen en korte klappen, en met deze praktische oplossing was ik goed geholpen’, zo mailde hij. Niet veel later had hij het schip alsnog verkocht.
Heb jij een conflict met klant die afziet van een koop? Download onze gratis informatiegids over garantie en ruilen
Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.