Fiene* en Boris* begonnen in januari met de voorbereiding voor hun kampeertrip van vijf weken in Italië. Omdat ze drie kleine kinderen hebben, leek het hen wel praktisch om een caravan aan te schaffen. En dan uiteraard niet zo´n eitje op twee wielen, maar een luxe ding dat kan uitschuiven in de breedte. Maar de productie van de caravan verloopt niet zoals zou moeten.
In mei zou de caravan in Duitsland uit de productie rollen en op transport gezet worden naar Nederland, maar Fiene en Boris krijgen te horen dat de productie twee weken uitloopt. Geen nood, want ze vertrekken pas in juli. Begin juni belt Boris zelf de leverancier en hoort dat bepaalde materialen nog niet geleverd zijn. En ook een week later is de caravan nog steeds niet af.
Druk op de ketel
In de week van vertrek besluit Boris zijn rechtsbijstand in te schakelen. Hij wil van de koop af en dan maar de tent van zolder halen. Mijn collega bekijkt de koopovereenkomst en de algemene voorwaarden van de leverancier. Hij vertelt Fiene en Boris dat ze niet binnen één week van de aankoop af kunnen, omdat daarvoor de vereisten van verzuim ontbreken. Ze hebben de leverancier namelijk niet schriftelijk op de hoogte gesteld van hun onvrede. De enige optie op korte termijn: druk op de ketel zetten bij de leverancier.
Een dag te laat
Na intensief onderhandelen wordt de caravan één dag na de geplande vertrekdatum geleverd. Daar kunnen Fiene en Boris mee leven. Mijn collega belt na twee dagen om te vragen of ze onderweg naar Italië zijn. Ja, is het antwoord, maar niet met hun nieuwe caravan. Die was weliswaar geleverd, maar schoot – eenmaal ingeladen – van de koppeling en reed finaal door hun eigen schutting. Hun eigen onhandigheid had de caravan onklaar gemaakt. De leverancier is zo vriendelijk om voor een vervangende caravan te zorgen, zodat ze alsnog van hun welverdiende vakantie kunnen genieten.
Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.