Ho­tel­ma­na­ger be­zorgt te­le­fo­nis­te sla­pe­lo­ze nach­ten

“Ik heb al getekend, maar ik heb zo’n spijt. Ik had geen keuze.” De wanhoop van Mireille klonk door de telefoon toen zij mij om halfnegen belde op maandag. Zij had op donderdagmiddag te horen gekregen dat ze haar baan als telefoniste bij een hotel zou verliezen. Haar manager overhandigde haar een vaststellingsovereenkomst met de mededeling dat zij die voor vrijdag 18:00 uur moest tekenen. Na die tijd zou het aanbod dat in de overeenkomst stond, vervallen. 

Eva 

In de overeenkomst stond dat Mireille met ingang van de maand daarop ontslagen zou worden en dat ze een maand salaris zou meekrijgen als vergoeding. Mireille was bang dat ze met lege handen kwam te staan als ze niet zou tekenen. Daarom had ze getekend. In het weekend had ze wat gegoogeld en met mensen gepraat. Ze had spijt, want ze kreeg het gevoel dat ze recht had op meer en belde daarom maandag meteen naar ons.

 

Bedenktijd

Gelukkig kon ik Mireille meteen geruststellen. Ik kon haar vertellen dat je altijd een bedenktijd hebt als je een vaststellingsovereenkomst tekent. Veel mensen weten dat niet. Je hebt namelijk altijd twee weken bedenktijd na het tekenen van een vaststellingsovereenkomst. In het geval van Mireille zelfs drie weken, omdat haar werkgever haar niet op de bedenktermijn had gewezen. Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd.

Drie maandsalarissen

Ik vroeg haar mij een kopie van de overeenkomst te mailen. Ik informeerde meteen de werkgever dat Mireille zich had bedacht en niet akkoord ging met de overeenkomst. Bij het nalopen van de overeenkomst kwam ik er ook achter dat de vergoeding die de werkgever haar bood, veel lager was dan de transitievergoeding. Bovendien had de werkgever niet de juiste opzegtermijn gehanteerd. Hierdoor zou Mireille ruim drie maandsalarissen mislopen. Geld dat ze hard nodig had. Ze had net een nieuw huis gekocht waaraan ze veel moest opknappen.

 

Maandje thuis

Na een brief van mij aan de werkgever was het gelukkig voor Mireille snel geregeld. Ze kreeg een goede vaststellingsovereenkomst met een betere vergoeding en de juiste opzegtermijn. Zo kon ze haar werk goed afronden. Gelukkig vond ze al snel een nieuwe baan en kon ze het zich veroorloven om een maandje niet te werken. Kon ze lekker klussen in haar nieuwe huis.