IJs­koud stand­punt ge­meen­te kraakt aan al­le kan­ten

 

De ambachtelijke ijsfabriek van René is gevestigd in een knusse volksbuurt. Al decennialang maakt hij daar het heerlijkste ijs van de stad, dat hij ’s zomers, samen met zijn vrouw, verkoopt in het winkeltje naast de fabriek. Maar dan steekt de gemeente er een stokje voor.

Ramon

René wordt gesommeerd de ijsverkoop te stoppen. De gemeente ziet de verkoop van etenswaren die ter plaatse kunnen worden genuttigd als horeca. En het pandje van René heeft geen horecabestemming. Dus geen ijsverkoop meer. Dat deelt de gemeente mee in een afstandelijke brief. IJskoud, inderdaad.

 

In de media

René en zijn vrouw Diny begrijpen er niets van. Opa verkocht er vijftig jaar geleden al ijsjes. Buurtbewoners starten een handtekeningenactie, lokale media besteden er aandacht aan en raadsleden laten zich zelfs ijs etend fotograferen door de krant. Maar het helpt niets.

 

Bezoek

Door alle spanningen vergeet René bijna zijn rechtsbijstandverzekering aan te spreken. Gelukkig doet hij dat uiteindelijk wel. Ik bekijk zijn zaak en vraag of ik langs mag komen. We bespreken de brief van de gemeente en ik laat René over zijn bedrijf vertellen. Niet lang na mijn bezoek blijkt de gemeente ineens wel bereid tot een gesprek.

 

Ondergeschikte verkoop

Als we een paar dagen later al bij de wethouder zitten, laat die weten dat de gemeente de ijsverkoop niet langer wil toestaan. Ik geef aan dat het gaat om ondergeschikte verkoop van etenswaren en dat de gemeente daarmee eerder heeft ingestemd. De wethouder is het niet met mij eens. Verkoop van belegde broodjes door een bakker, het schenken van een kop koffie in een boekwinkel of een wijntje in een kledingzaak: dat is toch echt iets anders dan ijs verkopen in een winkeltje naast hun fabriek.

 

Bezwaren beoordelen

René en zijn vrouw zijn terecht boos om deze mededeling. Begrijpelijk, gelukkig kan ik de wethouder overhalen om onze bezwaren nog een keer te beoordelen. Korte tijd later blijkt dat ons gesprek succesvol is geweest. René en zijn vrouw mogen ijsjes blijven verkopen. Net als de bakker z’n belegde broodjes.

 

Een zakelijk geschil oplossen of voorkomen? Bekijk onze kennisbibliotheek voor ondernemers,vol informatie en gratis downloads.

 

Ondernemers hebben steeds vaker te maken met onbegrijpelijke en soms bizarre regels uit de welstandsnota. Anita Barada, jurist bij DAS, vertelt over voorbeelden uit de praktijk van DAS en wat je als ondernemer wel en niet moet doen.