Kin­de­ren pra­ten be­ter na schei­ding pie­ke­ren­de ou­ders

Hun ideeën over de toekomst liggen mijlenver uit elkaar. Daarom besluiten Yvonne* en Roel* uit elkaar te gaan. Dat levert veel strijd en frustratie op. Vooral als het om hun kinderen Tom* (9) en Femke* (6) gaat. Hoe zullen zij reageren op de scheiding?

ArthurYvonne maakt zich vooral druk over waar ze zullen gaan wonen. Het hangt met name van het financiële plaatje af of zij of Roel in het ‘oude huis’ kan blijven wonen. En wat als dat helemaal niet kan? Roel is vooral bang dat hij zijn kinderen straks weinig zal zien. Hij is dol op ze en zij op hem. Kunnen ze hem wel missen? Hij piekert zich suf over de verdeling.

Met zijn allen
Na advies van een kennis nemen Yvonne en Roel contact met mij op voor mediation. Ik breng ze in contact met een van onze scheidingshulpdeskundigen. Onze mediator gaat niet alleen in gesprek met Yvonne en Roel, maar ook met Tom en Femke. Vooral Tom blijkt het er moeilijk mee te hebben, hij praat er niet veel over. Femke is wat opener. Zeker als Yvonne over de scheiding begint, wil ze er meer over weten. Ze laat weten dat ze verdrietig is, huilt in bed en soms weleens wakker wordt in een nat bed.

KIES
Yvonne en Roel praten erover met onze mediator. Die legt uit waar het gedrag van hun kinderen vandaan kan komen. En ook hoe ze de kinderen kunnen begrijpen en helpen. Terwijl Yvonne en Roel de scheiding regelen, doen Tom en Femke mee aan de KIES-omgangsbegeleiding. Samen met vier andere kinderen gaan ze vier keer naar de mediator toe. Ze plakken en knippen, doen allerlei spelletjes en hebben het met de anderen ook over hoe de scheiding bij hun thuis gaat. Ze leren ook wat ze kunnen doen om aan hun ouders te vertellen waar ze bezorgd over zijn en wat zij zouden willen. Best lastig, maar het doet ze goed: zelfs Tom durft zijn ouders daarna af en toe te vertellen wat hem dwars zit. Dat helpt niet alleen hem, maar ook Yvonne en Roel.

Aan het eind van het mediationtraject leggen Yvonne en Roel de afspraken over de kinderen vast in het ouderschapsplan. En daar hebben Tom en Femke zelf over meegedacht.

Heb je een familie of relatie kwestie? Komt er een scheiding aan, krijg je te maken met alimentatie of moet je een erfenis afhandelen? Vind hier uitgebreide informatie.

*Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.