Oud-werk­ge­ver blijft fo­to ge­brui­ken van ex-werk­ne­mer op web­si­te

Opzichter Karel* ziet op de website van zijn voormalige werkgever een foto staan waar hij duidelijk herkenbaar op staat. Hij werkt inmiddels bij de concurrent. Daarom wil Karel dat de foto van de website verwijderd wordt. Hij kaart dit meerdere keren aan bij zijn oud-werkgever, maar die reageert nergens op.
Anke
Het is een foto van bouwwerkzaamheden waar Karel bij staat. Een mooi bouwproject waar hij met trots aan gewerkt heeft. Zijn oud-werkgever heeft nooit om toestemming gevraagd voor het plaatsen van de foto en Karel heeft daarvoor dus nooit toestemming gegeven. Omdat zijn oud-werkgever niet reageert op de verzoeken van Karel, vraagt hij mijn collega om actie te ondernemen.

Redelijk belang
Die schrijft de oud-werkgever aan en verzoekt om verwijdering van de foto van de website. Mijn collega geeft aan dat Karel niet meer werkzaam is bij het bedrijf en bij een concurrerend bedrijf werkt. Karel heeft dus een redelijk belang tegen publicatie van de foto. En dit belang weegt zwaarder dan het belang van zijn oude werkgever om de foto te behouden.

Gebruik
Na lang aandringen verwijdert de oud-werkgever de foto. Als er bij zijn huidige werkgever foto’s gemaakt gaan worden die commercieel gebruikt gaan worden, zal Karel eerst overleggen over het gebruik ervan en de verwijdering.