Plan­ken­koorts voor rechts­zaak brengt op­los­sing voor ge­schil over vlon­ders

Plankenkoorts voor rechtszaak brengt oplossing voor geschil over vlonders

Eric* weet niet wat hem overkomt. Zijn bedrijf is nog nooit voor een rechter gedaagd. Janine* eist 20.000 euro voor schade aan de door hem geleverde vlonderplanken voor haar dakterras. Hij voelt zich absoluut niet aansprakelijk en gaat niet betalen. Toch belandt hij aan tafel met Janine.

Eva 

Eric vertelt mijn collega, die naast jurist ook mediator is, dat hij weinig vertrouwen heeft in mediation. Hij voelt zich op geen enkele manier aansprakelijk voor de schade die Janine stelt te hebben geleden. Volgens haar zitten er scheuren in de planken en zakken ze door. Zijn jurist heeft hem gezegd dat een rechter hem en Janine waarschijnlijk alsnog de gang op zal sturen om te proberen de zaak met elkaar te regelen. Hij zou dan anderhalf jaar later net zo ver zijn als nu. Daarom besluit hij toch een poging te wagen om in gesprek te gaan met Janine.

 

Tot op de laatste cent
Janine maakt op haar beurt mijn collega duidelijk dat ze de schade tot op de laatste cent vergoed wil zien. Wat haar betreft is er geen enkele onderhandelingsruimte. Maar omdat ze niet voor de rechter wil hoeven te verklaren dat ze niet mee wil werken aan mediation, stemt ze in met een gesprek. 

 

Felle strijd
Zo komen ze met zijn vieren aan de ‘mediationtafel’ te zitten: Janine en haar man Guy* aan de ene kant en Eric met zijn zakelijk partner Hanneke* aan de andere kant.

Het gaat er fel aan toe: aansprakelijkheid voor gevolgschade, algemene voorwaarden, productkwaliteit, causaal verband en andere juridische termen worden op elkaar afgevuurd. Mijn collega grijpt in en stelt beide partijen de vraag hoe graag ze naar de rechter willen. Het antwoord daarop is: niet.
 

Gezamenlijk belang
Janine en Guy willen zo snel mogelijk weer van hun dakterras genieten. Een rechtszaak zal misschien nog wel twee jaar duren. Eric en Hanneke willen van deze zaak af. De wens de kwestie snel te regelen en een beslissing niet aan een rechter over te laten, maakt dat ze allebei bereid zijn te onderhandelen.

 

Opgelucht

Met behulp van mijn collega maken ze afspraken over de levering van nieuwe vlonderplanken en een bijdrage in de schade. Ze tekenen uiteindelijk een paar weken later de vaststellingsovereenkomst onder toezicht van mijn collega. Eric en Janine zijn opgelucht dat ze uiteindelijk samen een oplossing hebben gevonden. 

 

* Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.