Scoo­ter­on­ge­luk kost kin­der­op­vang bij­na de kop

Silvia* runt een kleine kinderopvang en heeft Anne* in dienst als groepsleidster. Dan wordt Anne op haar scooter aangereden door een auto. Tot grote schrik van Anne én Silvia breekt ze daarbij haar rechter knie en moet ze meerdere keren geopereerd worden. Anne is voor langere tijd uitgeschakeld. Silvia zit met haar handen in het haar. Zij moet niet alleen het salaris van Anne doorbetalen, maar ook vervanging regelen en betalen.

Arthur 

Het is Anne die maanden na het ongeval contact met mij opneemt. Zij voelt zich schuldig omdat Silvia het zo moeilijk heeft. Het kinderopvangcentrum is de ondergang nabij. Dat wil Anne niet op haar geweten hebben. Zij vraagt mij of ik iets kan betekenen voor haar werkgever die door haar arbeidsongeschiktheid schade lijdt. Dat kan ik, maar dan moet Silvia zelf contact opnemen. Dat doet ze.

 

Veertigduizend euro

Samen met Silvia breng ik de kosten in kaart. Anne kan al bijna een jaar niet werken en Silvia heeft al die tijd het loon doorbetaald. De schade loopt inmiddels op tot een bedrag van ruim veertigduizend euro. Zij heeft geen ziekteverzuimverzekering afgesloten en draait er dus zelf voor op.

 

Machtiging

Om Silvia te kunnen helpen, moet Anne een machtiging afgeven. Ik heb namelijk haar medische gegevens nodig om het verband tussen de arbeidsongeschiktheid en het ongeval aan te tonen. Anne machtigt Sylvia om de gegevens uit haar dossier te gebruiken voor het verhalen van het doorbetaalde loon. De machtiging volgt gelukkig heel snel. Ik stel de verzekeraar van de automobilist aansprakelijk. Ik vorder niet alleen het tot nu toe doorbetaalde loon maar ook de re-integratiekosten.

 Netto loon en re-integratiekosten

 Inmiddels is Anne weer gedeeltelijk aan het werk. De verzekeraar van de automobilist heeft het uitbetaalde nettoloon en de re-integratiekosten die Silvia heeft gemaakt, betaald. Silvia

 kan weer lachen en Anne werkt stap voor stap zonder schuldgevoel aan haar herstel.