Stu­dent laat zich niet zo­maar uit huis zet­ten door ver­huur­der

Student Rick* wilde ook na zijn afstuderen blijven wonen in zijn gehuurde kamer. De verhuurder, Stichting DUWO, zegde echter na een lange onderhandelingsperiode de huurovereenkomst op. Op grond van 'dringend eigen gebruik'. Rick kon wel een nieuwe huurovereenkomst aangaan, maar alleen onder gewijzigde omstandigheden.

Arthur

Rick liet het er niet bij zitten en schakelde zijn rechtsbijstandverzekering in. Mijn collega bestudeerde de stukken en vroeg bij Rick naar de feiten en omstandigheden waaronder de huurovereenkomst was aangegaan. En niet onbelangrijk: hij bekeek alle relevante jurisprudentie over dit onderwerp.

Gewone woonruimte

Stichting DUWO had al meerdere procedures gevoerd tegen huurders in dezelfde situatie als Rick. Een enkele met succes. Zo kon mijn collega precies de lijn van de jurisprudentie volgen en wist hij ook exact welke aspecten van de zaak belangrijk waren voor de beoordeling van het geschil. Belangrijk hierbij was dat de kamer niet in het kader van studentenhuisvesting aan hem was verhuurd, maar als gewone woonruimte.

 

Voor de rechter

Uiteindelijk belandden beide partijen voor de rechter. Tegenover de rechter focuste mijn collega zich op het feit dat er een reguliere huurovereenkomst was. De rechter deed uitspraak zoals verwacht: Rick mocht blijven wonen in zijn kamer tegen dezelfde voorwaarden. Zowel Rick als mijn collega waren erg blij met het resultaat.


 

Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.