Va­der be­roofd van spaar­geld door der­tig jaar jon­ge­re vrien­din

 

Beroofd

Frank* ziet toevallig een bankafschrift van zijn vader op de keukentafel liggen. Tot zijn grote schrik constateert hij dat er maandelijks voor duizenden euro’s kleding wordt gekocht bij de chiquere boetieks. Door de ruim dertig jaar jongere vriendin van zijn vader: Natascha*.

Frank spreekt zijn vader Harrie* erop aan. Die vertelt trots aan Frank dat hij zeer gelukkig is en dat zijn jongere vriendin nu alles voor hem regelt. “Zij heeft tenslotte nog alle energie”, grapt Harrie. Hij heeft Natascha de bankpas en pincode gegeven, zodat zij alle boodschappen voor hem kan doen. De financiële zaken regelt ze ook, want Harrie begrijpt het allemaal niet meer zo goed.

Onder curatele
Frank wil voorkomen dat zijn weerloze vader het slachtoffer wordt van de op geld beluste Natascha. Al is het maar omdat het zuinig verdiende spaargeld van zijn vader bedoeld was voor de studie van de kleinkinderen en ooit gedeeltelijk van zijn moeder was. Als Frank mij overstuur belt en vraagt wat hij aan de situatie kan doen, leg ik hem uit dat hij zijn vader mogelijk onder bewind of curatele kan laten stellen via de rechter.

Geen P.C. Hooftstraat meer
“Ik ga mijn eigen vader toch niet letterlijk voor gek laten verklaren”, roept Frank door de telefoon. Rustig leg ik hem uit dat het allemaal spannender klinkt dan het is. Als de rechter vindt dat Harrie niet meer in staat is om zijn eigen financiële en persoonlijke zaken te regelen, wordt er een bewindvoerder of curator benoemd. Deze onafhankelijke persoon regelt dan voortaan die zaken. De bewindvoerder of curator zal vervolgens periodiek aan de rechter moeten verantwoorden wat er allemaal geregeld is en wat er met het geld van Harrie gebeurt. Zo krijgt Natascha geen kans om met zijn pinpas de P.C. Hooftstraat leeg te kopen.

Grenzen
Harrie heeft inmiddels een eigen bewindvoerder en Natascha blijkt nog maar een enkele keer bij hem langs te gaan. Liefde kent dus blijkbaar toch haar grenzen.

Dit verhaal is echt gebeurd: om privacyredenen hebben we de naam van de klant gefingeerd.

Wil jij weten wie erfgenamen zijn als er geen testament is? Vindt hier gerichte informatie over erfgenamen.