Bezwaar maken tegen verkeers­boete

Als je een verkeersovertreding maakt, krijg je een boete van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Deze 'beschikking' krijg je binnen 4 maanden thuisgestuurd. Ben je het hier niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken. Lees hieronder hoe je dat kan doen.

In 6 stappen zelf bezwaar maken

Ben je het niet eens met de verkeersboete die je hebt ontvangen? En wil je zelf bezwaar maken? Maak dan bezwaar. Volg dan deze 6 stappen.

Stap 1 - Check wat voor boete je hebt

Het CJIB kan je 2 soorten boetes sturen:

Strafbeschikking
Voor zwaardere verkeersovertreding krijg je een strafbeschikking. Bijvoorbeeld rijden onder invloed of een zware snelheidsovertreding. Je herkent de strafbeschikking aan de “O” rechts bovenaan de brief. Als je het niet eens bent met deze boete, dan kun je binnen 2 weken in verzet gaan via het CJIB.

Verkeersboete
Deze ontvang je bij lichte verkeersovertredingen. Bijvoorbeeld door rood rijden of een kleine snelheidsovertreding. Een verkeersboete herken je aan de letter “M” bovenin de brief. Ga naar stap 2 als je het niet eens bent met deze boete.

Stap 2 – Geef een goede reden voor je bezwaar

De mogelijkheden in bezwaar te gaan tegen een beschikking zijn helaas beperkt. Zorg dus dat je een goede reden hebt. De kans op succesvol bezwaar is groot als:

  • de overtreding is gemaakt in een auto die je al had verkocht vóór de datum van de overtreding. Dat kun je bewijzen met je vrijwaringsbewijs.
  • je auto zonder je toestemming is gebruikt en je niets kon doen om dat tegen te houden (diefstal of joyriding).
  • iemand heeft je kenteken gebruikt op een andere auto (kentekenfraude). Justitie kan dat controleren aan de hand van bijvoorbeeld een flitspaalfoto.
  • je de overtreding helemaal niet heeft begaan. Je kentekennummer is bijvoorbeeld door een fout ingevuld op de beschikking.

Stap 3 - Maak bezwaar bij de officier van justitie

Zorg dat je binnen 6 weken na de datum op de boete bezwaar maakt bij de officier van justitie. Geef een goede reden waarom je het niet eens bent met een bekeuring. Ondersteun je beroep zoveel mogelijk met bewijzen en verklaringen van getuigen. Dien online het bezwaar in bij het Digitaal Loket Verkeer. Je hebt hiervoor DigiD nodig. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief. Je kunt je bezwaar ook per post sturen (het adres staat op de boete).

Als je in beroep gaat, hoef je de bekeuring nog niet te betalen. Je hebt dan automatisch uitstel.

Stap 4 – Wacht op de beslissing van de officier van justitie

Nadat je bezwaar hebt gemaakt, gebeurt het volgende:

  • Je krijgt een ontvangstbevestiging.
  • De officier van justitie neemt binnen 16 weken een beslissing. Die termijn is langer als hij eerst meer informatie van je nodig hebt.
  • De officier van justitie mag de beslistermijn met 10 weken verlengen. Daarvan krijg je bericht.
  • Je krijgt schriftelijk antwoord. Er zijn verschillende mogelijkheden:
    • Je beroep wordt geaccepteerd. De bekeuring vervalt of wordt lager.
    • Je beroep wordt afgewezen. De bekeuring blijft staan. Je beroep wordt niet behandeld. Bijvoorbeeld omdat je het te laat hebt ingediend.
    • Neemt de officier van justitie niet op tijd een beslissing? Je kunt dan in beroep gaan bij de kantonrechter.

Stap 5 - Ga in beroep bij de kantonrechter

Wijst de officier van justitie je beroep af? Ga dan in beroep bij de kantonrechter. Dit moet binnen 6 weken na de datum die op de beslissing staat. Leg in een brief uit waarom je het niet eens bent met de beslissing van de officier van justitie. Je moet de bekeuring alvast betalen als je in beroep gaat bij de kantonrechter. Geeft de kantonrechter je gelijk? Dan krijg je je geld terug.

Stap 6 - Ga in hoger beroep

Wijst de kantonrechter je beroep af? Dan je binnen 6 weken na de uitspraak in hoger beroep gaan. Je beroep wordt behandeld door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Je kunt alleen hoger beroep instellen bij bekeuringen boven de € 70 of als de rechter je 'niet ontvankelijk’ heeft verklaard.


Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.