Juridisch advies koopwoning

Ga je binnenkort een woning of een appartement (ver)kopen? Dan is het slim om te weten wat je rechten en plichten zijn. Ontdek er alles over op deze pagina.

Waar kun je op letten bij de aankoop van een huis?

Er komt veel kijken bij de aan- of verkoop van een woning. Het begint allemaal bij het koopcontract. Daarin maak je samen met de (ver)koper afspraken over het huis. Daarnaast krijg je misschien te maken met verborgen gebreken en/of een Vereniging van Eigenaren (VvE).

(Voorlopig) koopcontract

Bij de aankoop van een nieuwe woning krijg je te maken met een voorlopig koopcontract. In dat contract leg je samen met de (ver)koper alle afspraken over de aankoop vast. Die gaan bijvoorbeeld over de koopsom, de ontbindende voorwaarden, de datum van de overdracht, et cetera.

Als de koper een particulier is, is het verplicht om de koop schriftelijk vast te leggen. Er is pas sprake van een koop als de koopovereenkomst door beide partijen getekend is. E-mails waarin een aanbod wordt aanvaard zijn dus niet voldoende. Na het tekenen van het koopcontract heb je als koper nog 3 dagen bedenktijd. Binnen die periode mag je nog afzien van de koop.

(Voorlopig) koopcontract ontbinden

Na 3 dagen bedenktijd is de koop een feit. Je kan het koopcontract alleen nog ontbinden als er voldaan is aan de ontbindende voorwaarden. Als hier geen sprake van is en je wilt de koop tóch annuleren, moet je meestal een boete betalen. Dit is vaak 10% van de aankoopsom.

Ontbindende voorwaarden

Door ontbindende voorwaarden op te nemen in het koopcontract lopen zowel de koper als verkoper minder risico op een dergelijke boete. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn onder voorbehoud van financiering of onder voorbehoud verkoop eigen woning.

Verborgen gebreken huis

Het kan gebeuren dat je een woning aanschaft met verborgen gebreken Soms kun je als koper de verkoper aansprakelijk stellen, maar je hebt zelf ook een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je zelf actief moet vragen en zoeken naar gebreken vóórdat je de woning koopt. Andersom heeft de verkoper ook een mededelingsplicht: die moet alle bekende gebreken van tevoren melden.

Appartementsrecht VvE

Word je binnenkort eigenaar van een appartement? Omdat een appartement onderdeel is van een groter gebouw, koop je eigenlijk een appartementsrecht. Je bent dan gedeeltelijk eigenaar van het gehele complex. Je hebt een exclusief gebruiksrecht voor jouw appartement, maar mag ook gebruikmaken van de gezamenlijke ruimtes. Dit geldt ook voor de andere appartementseigenaren.

Bij de aankoop van het appartement word je ook automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit lidmaatschap kun je niet opzeggen; je bent lid zolang je eigenaar bent van het appartement.

Conflict binnen VvE bestuur

Het kan gebeuren dat je in conflict raakt met het VvE bestuur. Omdat je als eigenaar van een appartement automatisch lid bent van de VvE, kun je hier niet zomaar uitstappen. Probeer de goede relatie met je buren te behouden en het conflict eerst onderling op te lossen. Lukt dit niet? Kies dan voor mediation of vraag hulp aan een jurist.

Juridische hulp nodig?

Onze juristen helpen iedere dag klanten bij vragen en problemen met betrekking tot wonen. Loop je tegen een probleem aan en/of heb je vragen over jouw rechten? Neem gerust contact met ons op!

Ben je niet verzekerd bij DAS maar heb je wel juridische hulp nodig? Geen probleem; ook dan kun je gewoon contact met ons opnemen.





Hoe kunnen wij je helpen?

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30, om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

088 3279 886

30 minuten jurist

  • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
  • Direct antwoord op je belangrijkste vragen
  • Rustig vragen stellen zonder verplichting
  • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen
1199,-
1 van 4
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.