Brexit: wat betekent dit voor mij?

31 januari 2020 is het zover. Dan verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Dat kan met of zonder deal. Bij een deal geldt er tot en met 31 december 2020 een overgangsperiode. Tijdens deze periode verandert er niet zoveel. Daarna moeten we zien wat de uitkomst van de onderhandelingen zijn en wat dat in de praktijk gaat betekenen. Bij een no-deal verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU zonder vaste afspraken en zonder overgangsperiode. Het is nog niet duidelijk welke regels er dan gaan gelden.

Wat betekent de Brexit voor jou? Bijvoorbeeld als je naar het Verenigd Koninkrijk op vakantie gaat of online aankopen doet bij Harrods?

 1.Als ik op vakantie ga naar het Verenigd Koninkrijk en ik wil auto rijden, kan dat gewoon met mijn rijbewijs of moet ik hier iets voor regelen?

Bij een Brexit met deal blijft je Nederlandse rijbewijs geldig in het Verenigd Koninkrijk. Neem in ieder geval je ondertekende groene kaart mee als je met de auto reist. Deze kaart is in de Europese Unie niet verplicht, maar straks in het Verenigd Koninkrijk wel.

2.Kan ik naar het Verenigd Koninkrijk reizen met mijn huidige paspoort of moet ik nog andere reisdocumenten regelen?

Je paspoort of ID-kaart moest je sowieso al laten zien. Uiteraard moet je paspoort of Europese ID-kaart geldig zijn tot en met de dag van je terugreis. Als je een Nederlandse ID-kaart hebt, hoef je geen paspoort aan te vragen. Het is nog steeds mogelijk om met je identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Kinderen moesten al een eigen Nederlandse ID-kaart hebben. Dit blijft gelden tot minstens 1 januari 2021. Je hebt geen visum nodig als je voor vakantie in het Verenigd Koninkrijk verblijft. Verblijf je langer dan drie maanden in het Verenigd Koninkrijk? Dan moet je na 31 december 2020 een verblijfsvergunning aanvragen, zowel bij een deal als een no deal.

3.Is mijn zorgpas geldig in VK?

Met je Europese zorgpas, de zogenoemde EHIC heb je binnen de Europese Unie recht op medische behandeling. Dit recht komt mogelijk te vervallen voor het Verenigd Koninkrijk. Check voordat je op vakantie gaat bij je ziektekostenverzekeraar of jouw ziektekostenverzekering voldoende dekking biedt in het geval dat je medische kosten moet maken. Het is verstandig om vóór je vertrek een reisverzekering af te sluiten die medische kosten dekt.

4.Heb ik bij vluchtvertraging recht op compensatie?

Als een vlucht een vertraging heeft van meer dan drie uur dan heb je recht op een financiële compensatie. Voorwaarde is dat je met een Europese luchtvaartmaatschappij vliegt of vertrekt vanuit een EU-land. Bij een zachte Brexit geldt er eerst een overgangsrecht en blijft de compensatieregeling van toepassing. Zeer waarschijnlijk zal na afloop van de overgangsregeling geen recht meer bestaan op compensatie als je met een Britse maatschappij vliegt en vertrekt uit het Verenigd Koninkrijk. Voor Noord-Ierland kan dat weer anders zijn.

5.Verandert er iets als ik na de Brexit online een aankoop doe in het Verenigd Koninkrijk?

Dat hangt er van af. Verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU met een deal dan blijft de manier van online aankopen doen hetzelfde tot in ieder geval tot en met 31 december 2020. Verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU zonder deal, dan gelden de regels voor online aankoop buiten de EU. Dat betekent dat je in Nederland btw moet afdragen bij producten die duurder zijn dan 22 euro. Bij producten die duurder zijn dan 150 euro moet je ook invoerrechten betalen. Mogelijk kun je in de toekomst alleen met een creditcard in het Verenigd Koninkrijk betalen via Internet, omdat het de vraag is of het een SEPA-land blijft. Houd er ook rekening mee dat de levertijd langer kan zijn.

6.Wordt bellen vanuit het Verenigd Koninkrijk duurder?

Binnen de EU mogen providers geen roamingkosten in rekening brengen. Ook tijdens de overgangsregeling mogen er geen roamingkosten in rekening gebracht worden. Maar wat er na afloop van de overgangsregeling gaat gebeuren is nog onbekend. Daar moeten de providers nog over beslissen. Andere mogelijkheid is dat er wettelijke regels komen die vastleggen of er kosten in rekening gebracht mogen worden.

Lees verder