Alles wat je wilt weten over letselschade

Letselschade

Ben je helaas slachtoffer geworden van een ongeval en heb je letselschade? Dit is waarschijnlijk een vervelende en moeilijke situatie voor je. Op deze pagina leer je wat letselschade precies inhoudt en leer je hoe je iemand aansprakelijk kunt stellen. Ook ontdek je wat je precies kunt doen bij een verkeersongeval.

Heb je direct hulp nodig?

Verzekerd?

Stel je juridische vraag.

 • Als je letselschade hebt na een ongeluk. Mogelijk heb je recht op een schadevergoeding.
 • Vraag het na bij het Juridisch Servicecenter.
 • Bel ons! Wij zijn bereikbaar van 8:30 tot 17:30 op 020 651 8815.
Niet verzekerd?

Maak gebruik van Letselschadehulp van DAS

 • Ontdek online je rechtspositie
 • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
 • Onze hulp is geheel kosteloos

Waarmee kunnen we je helpen?

Letselschadehulp van DAS
Verkeersongeval
Bedrijfsongeval
Wat is letselschade?
Soorten letselschade
Immateriële schade
Materiële schade
Schadevergoedingen
Aansprakelijkheid
Second opinion
Medisch incident

Wat is letselschade?

Ben je aangereden of heb je te maken gehad met een bedrijfsongeval? Dan heb je misschien wel te maken met letsel. Dit is lichamelijke en/of geestelijke schade. Denk bijvoorbeeld aan schrammen, breuken of kneuzingen.
Er bestaan 2 soorten letselschade:

 1. Materiële schade
 2. Immateriële schade

Materiële schade

Bij een ongeval heb je bijna altijd materiële schade. Materiële schade is een verzamelnaam voor alle kosten die in geld uit te drukken zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

 • Kosten voor de reparatie van je auto of fiets
 • Dokterskosten
 • Kosten voor je vervoer naar de dokter toe
 • Kosten voor huishoudelijke hulp (die je nodig hebt vanwege je letselschade)
 • Kosten voor een tuinman (omdat je dit vanwege je beperking niet meer zelf kunt doen)

Immateriële schade

Immateriële schade omvat alle psychische, emotionele en geestelijke klachten die voortkomen uit het ongeval. Het is lastiger om deze schade in geld uit te drukken. De vergoeding die je hiervoor ontvangt, wordt ook wel smartengeld genoemd. Rechters hanteren verschillende richtlijnen om te beoordelen of je recht hebt op smartengeld.
Niet alleen slachtoffers kunnen immateriële schade ondervinden. Ook naasten of getuigen kunnen emotioneel sterk getroffen worden door het ongeval. Zij komen dan in aanmerking voor affectieschade of shockschade. Zij kunnen dus ook een vergoeding ontvangen voor de emotionele impact die het ongeval op hen heeft gehad.

Oorzaken van letselschade

Je kunt op verschillende manieren letselschade oplopen. Denk bijvoorbeeld aan een verkeersongeval of een bedrijfsongeval. Je kunt ook letselschade oplopen door een hondenbeet of een medische fout. Wij hebben de meest voorkomende soorten letselschades op een rijtje gezet. Voor iedere situatie gelden andere voorwaarden die bepalen of je (1) in aanmerking komt voor een schadevergoeding en (2) wat de hoogte van die schadevergoeding is.

Recht op een schadevergoeding

Als je letselschade hebt opgelopen, heb je meestal recht op een schadevergoeding. Er zijn echter een aantal richtlijnen waaraan zowel het ongeval als jouw letsel moet voldoen. Een belangrijke voorwaarde is dat je iemand kunt aansprakelijk stellen voor het ongeval.
Als je recht hebt op een schadevergoeding, kun je een schadeclaim indienen. Het is altijd verstandig om juridisch advies in te winnen. Een jurist zal samen met jou alle schadeposten inventariseren en de totale schadevergoeding berekenen. Zo weet je zeker dat je het bedrag ontvangt waar je recht op hebt.

Iemand aansprakelijk stellen voor letselschade

Pas wanneer je weet wie er aansprakelijk is voor jouw letselschade, kun je aanspraak maken op een schadevergoeding. Wie je verantwoordelijk kunt houden, is echter afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke situatie. Bij een verkeersongeval gelden bijvoorbeeld speciale regels. Die lees je hieronder.

Juridische hulp bij letselschade

Een ongeval met letselschade zorgt vaak voor veel spanning. Het is daarom fijn om hulp te krijgen van een ervaren letselschadejurist. Die kan de wederpartij aansprakelijk stellen en een schadevergoeding berekenen. Schakel de specialisten van DAS in om je te helpen bij letselschade.

Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.


 Zorgeloos genieten van je zomervakantie, ook als er iets misgaat
30 mei 20244 min leestijd

Zorgeloos genieten van je zomervakantie, ook als er iets misgaat

Ga goed voorbereid op vakantie. Mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren? Wij geven tips als je letsel oploopt tijdens je vakantie.

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden
11 apr 20243 min leestijd

Van links en toch geen schuld: Bert bewijst het met beelden

Van links komen aanrijden, botsen en toch niet aansprakelijk zijn voor de schade? Hoe zit dat?


 Je kind veroorzaakt schade: en nu?
11 apr 20244 min leestijd

Je kind veroorzaakt schade: en nu?

Bij het spelen kunnen kinderen schade aan een eigendom van een ander toebrengen. Per ongeluk, maar soms ook met opzet. Hoe zit het dan met je aansprakelijkheid als ouder? Wij leggen het uit in dit blog.

1 van 3