Letselschade bedrijfs­ongeval: wat houdt het in?

Je werkgever moet zorg dragen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Gaat er toch iets mis en ben je slachtoffer van een bedrijfsongeval? Weet dat je de werkgever aansprakelijk kunt stellen en mogelijk in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Wat de vereisten zijn voor een schadevergoeding en hoe jij je werkgever aansprakelijk kunt stellen? Daar helpen wij je graag bij.

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Download

Stappenplan 'Wat te doen bij een bedrijfsongeval?'

Met dit stappenplan weet je precies welke acties je moet ondernemen om te krijgen waar je recht op hebt. We kijken niet alleen naar de volgorde van de stappen, ook wat je moet doen en waar je op moet letten.
Lees meer

Wat is een bedrijfsongeval

Bent u slachtoffer bent van een ongeval tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden? Dan spreken we van een bedrijfsongeval of arbeidsongeval. Een voorbeeld is het uitglijden over een gladde werkvloer waardoor u lichamelijke schade of letsel oploopt. Ook een ongeval door een te hoge werkdruk, bijvoorbeeld een burn-out, wordt gezien als een bedrijfsongeval.

Kan een bedrijfsongeval alleen plaatsvinden op de werkvloer? Het antwoord hierop is nee. Ongevallen tijdens uw zakenreis of tijdens het bezoeken van een congres kunnen ook vallen onder bedrijfsongevallen. In sommige gevallen geldt dit zelfs voor bedrijfsuitjes. Bent u voor uw werkgever onderweg en vindt op dat moment een verkeersongeval plaats? In sommige gevallen is hier sprake van een bedrijfsongeval. Woon/werk verkeer hoort daar vaak niet bij, al kunnen hier wel uitzonderingen op worden gemaakt. Zo kennen we verschillende soorten bedrijfsongevallen.

Een bedrijfsongeval kan zowel fysiek, als psychisch letsel veroorzaken. Dit wordt ook wel materiële schade en immateriële schade genoemd.

Aansprakelijkheid letselschade bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval is de werkgever aansprakelijk wanneer deze niet aan de zorgplicht heeft voldaan en het ongeval heeft plaatsgevonden tijdens werktijd. Toch zijn er uitzonderingen waardoor de werkgever niet altijd aansprakelijk is. In ons artikel over de aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval vindt u meer informatie. Net als over hoe u uw werkgever aansprakelijk stelt.

Schadevergoeding bedrijfsongeval

Heeft u schade opgelopen na een bedrijfsongeval? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Denk aan medische kosten of inkomsten die u mist uit uw loon. Er zijn daarnaast nog veel meer soorten schadevergoedingen die u kunt claimen. Wij hebben 15 verschillende soorten op een rijtje gezet. Deze lijst is zeker niet compleet. Een letselschade jurist kan u altijd helpen om alle kosten op een rijtje te zetten.

Heeft u al onderzocht of u recht heeft op een schadevergoeding? Ontdek dan de hoogte van uw schadevergoeding in het geval van een bedrijfsongeval.

Bedrijfsongeval melden

De werkgever heeft een zorgplicht en moet er alles aan doen om de veiligheid van zijn werknemers te garanderen en de risico’s te beperken. Bij ernstige ongelukken is de werkgever verplicht om het bedrijfsongeval te melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In ons andere artikel leest u precies wat u als werknemer moet doen om de letselschade aan te tonen en bewijsmateriaal te verzamelen.

Rechten & plichten bij een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval kunt u niet altijd voorkomen. Wanneer u hierbij betrokken bent is het goed om te weten wat de rechten en plichten zijn van uzelf en van de werkgever. De rechten en plichten bij bedrijfsongevallen vallen onder de Arbowet. Die moeten ongevallen en onveilige werksituaties zoveel mogelijk voorkomen.

Juridische hulp bij een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval kan voor spanning op de werkvloer zorgen. Daarom is het fijn om een ervaren letselschadejurist aan uw zijde te hebben. Een jurist inventariseert en berekent de opgelopen schade en stelt vast welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. Daarnaast zorgen wij dat de schadeclaim wordt ingediend. Doe online de test om te achterhalen of u recht heeft op een schadevergoeding.

Lees verder

Veelgestelde vragen