Letselschade bedrijfs­ongeval: wat houdt het in?

Je werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Gaat er toch iets mis en ben je slachtoffer van een bedrijfsongeval? Weet dat je de werkgever aansprakelijk kunt stellen en mogelijk in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Wat de voorwaarden zijn voor een schadevergoeding en hoe jij je werkgever aansprakelijk kunt stellen? Daar helpen wij je graag bij.


Download

Stappenplan 'Wat te doen bij een bedrijfsongeval?'

Lees welke acties je moet ondernemen om te krijgen waar je recht op hebt.


Download

Informatiegids 'Krijg ik een schadevergoeding na een bedrijfsongeval, en hoeveel?'

Ontdek of je recht hebt op een schadevergoeding en welke schade je kunt claimen.

Wat is een bedrijfsongeval?

Ben je slachtoffer van een ongeval tijdens de uitoefening van jouw werkzaamheden? Dan spreken we van een bedrijfsongeval of arbeidsongeval. Een voorbeeld is het uitglijden over een gladde werkvloer waardoor je lichamelijke schade of letsel oploopt of een val van een steiger bij een klus voor de werkgever. We hebben nog meer voorbeelden van bedrijfsongevallen voor je opgeschreven.

Kan een bedrijfsongeval alleen plaatsvinden op de werkvloer? Het antwoord hierop is nee. Ongevallen tijdens jouw werktrip of tijdens het bezoeken van een congres kunnen ook aangeduid worden als bedrijfsongeval. In sommige gevallen geldt dit zelfs voor bedrijfsuitjes. Ben je voor jouw werkgever onderweg en vindt op dat moment een verkeersongeval plaats? In sommige gevallen is hier sprake van een bedrijfsongeval. Woon/werk verkeer hoort daar vaak niet bij, al kunnen hier wel uitzonderingen op worden gemaakt. Zo kennen we verschillende soorten bedrijfsongevallen.

Een bedrijfsongeval kan zowel fysiek, als psychisch letsel veroorzaken. Dit wordt ook wel materiële schade en immateriële schade genoemd. Alleen bij immateriële schade spreken we van smartengeld.

Aansprakelijkheid letselschade bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval is de werkgever aansprakelijk wanneer deze niet aan de zorgplicht heeft voldaan en het ongeval heeft plaatsgevonden tijdens werktijd. Toch zijn er uitzonderingen waardoor de werkgever niet altijd aansprakelijk is. In ons artikel over de
aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval vertellen we je hier meer over, net als over hoe je jouw werkgever aansprakelijk kan stellen.

Schadevergoeding bedrijfsongeval

Heb je schade opgelopen na een bedrijfsongeval? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Denk aan medische kosten of inkomsten die je mist uit jouw loon. Er zijn daarnaast nog veel meer soorten schadevergoedingen die je kan claimen. Wij hebben 15 verschillende soorten op een rijtje gezet. Deze lijst is zeker niet compleet. Een letselschade jurist kan je altijd helpen om alle kosten op een rijtje te zetten.

Heb je al onderzocht of je recht hebt op een schadevergoeding? Ontdek dan de hoogte van jouw schadevergoeding in het geval van een bedrijfsongeval.

Bedrijfsongeval melden

De werkgever heeft een zorgplicht en moet er alles aan doen om de veiligheid van zijn werknemers te garanderen en de risico’s te beperken. Bij ernstige ongelukken is de werkgever verplicht om het bedrijfsongeval te melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In ons andere artikel lees je precies wat je als werknemer moet doen om de letselschade aan te tonen en bewijsmateriaal te verzamelen.

Rechten & plichten bij een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval kan je niet altijd voorkomen. Wanneer je hierbij betrokken bent is het goed om te weten wat de rechten en plichten zijn van jezelf en van de werkgever. De rechten en plichten van werknemer en werkgever bij bedrijfsongevallen staan onder andere in de Arbowet. Deze wet moet ongevallen en onveilige werksituaties zoveel mogelijk voorkomen.

Juridische hulp bij een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval kan voor spanning op de werkvloer zorgen. Daarom is het fijn om een ervaren letselschadejurist aan jouw zijde te hebben. Een jurist inventariseert en berekent de opgelopen schade en stelt vast welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. Daarnaast zorgen wij dat de schadeclaim wordt ingediend. Doe online de test om te achterhalen of je recht hebt op een schadevergoeding.

Veelgestelde vragen

Een werkgever is verplicht om een
bedrijfsongeval direct te melden bij de Arbeidsinspectie wanneer er sprake is van een dodelijke afloop, ziekenhuisopname of blijvend letsel. Ook als dit later ter sprake komt, moet het ongeval zo snel mogelijk gemeld worden.
Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.