Verschillende soorten bedrijfsongevallen

Een bedrijfsongeval kan onverwachts plaatsvinden en zowel werknemers als werkgevers beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je in zo’n geval kunt doen. Op deze pagina ontdek je alles wat je wilt weten over verschillende soorten bedrijfsongevallen.


Download

Stappenplan 'Wat te doen bij een bedrijfsongeval?'

Lees welke acties je moet ondernemen om te krijgen waar je recht op hebt.

Wat is een bedrijfsongeval?

Als je slachtoffer bent van een ongeval tijdens het uitvoeren van je werk, is er sprake van een bedrijfsongeval. Een voorbeeld hiervan is wanneer je letsel oploopt doordat je hand klem komt te zitten in een verouderde machine.

Het is belangrijk om te weten dat bedrijfsongevallen niet alleen op de werkvloer kunnen plaatsvinden. Ook tijdens een zakenreis of een congres kunnen dergelijke
ongelukken zich voordoen. Als je vanuit je werk naar huis rijdt (of andersom), valt dit echter niet onder een bedrijfsongeval. Lees hier meer over de verschillende rechten en plichten bij een bedrijfsongeval.

Wat te doen bij blijvend letsel na een bedrijfsongeval?

Als je slachtoffer bent van een bedrijfsongeval, heb je meestal recht op een
schadevergoeding. Je kunt bijvoorbeeld je ziekenhuiskosten declareren en je loon wordt gewoon doorbetaald. Maar wat als je na een bedrijfsongeval achterblijft met blijvend letsel en wie is
aansprakelijk?

Als er sprake is van blijvend letsel, een ziekenhuisbezoek of een overlijden, is je werkgever verplicht om dit te melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De arbeidsinspectie zal dan een onderzoek instellen naar het incident. Is er duidelijk bewijs dat je werkgever diens zorgplicht heeft geschonden én dat het ongeluk niet te wijten is aan de werknemer? Dan is de werkgever aansprakelijk voor het ongeval. Je kunt dan een schadeclaim indienen en alle kosten vergoed krijgen.

Wat te doen bij psychische schade na een bedrijfsongeval?

Als slachtoffer van een bedrijfsongeval heb je dus recht op een schadevergoeding. Daarbij wordt zowel de materiële als de
immateriële schade
vergoed. Bij materiële schade gaat het om alles wat je direct in geld uit kunt drukken. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten, reparatie- of vervangingskosten van eigendommen en reiskosten. Immateriële schade, daarentegen, kun je niet in geld uitdrukken. Hier gaat het bijvoorbeeld om pijn, psychisch trauma en een verminderde levensvreugde.

Immateriële schade wordt meestal vergoed in de vorm van smartengeld. Om
smartengeld te ontvangen, moet je aan een van de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je moet lichamelijk letsel en/of psychisch letsel hebben;
  • Je eer of goede naam moet geschonden zijn;
  • De nagedachtenis van een familielid of dierbare moet verstoord zijn;
  • De tegenpartij moet de aansprakelijkheid erkennen;
  • Het medisch proces moet afgerond zijn, dit betekent dat het letsel genezen moet zijn of niet verder zal verbeteren.

Wat te doen bij een dodelijk bedrijfsongeval?

Helaas zijn sommige bedrijfsongevallen dodelijk. Het verlies van een dierbare dat daarmee gepaard gaat is verschrikkelijk.

Als de werkgever aansprakelijk is voor het dodelijk ongeval, heb je als familie recht op overlijdensschade. Het gaat dan om:

  • Begrafeniskosten
  • Affectieschade
  • De financiële behoefte voor het levensonderhoud van de directe nabestaanden (bijvoorbeeld echtgenoten of kinderen)

Wat te doen bij een bedrijfsongeval door een dier?

Er zijn genoeg werknemers die door hun beroep in contact komen met dieren. Verwondingen die (in deze gevallen) veroorzaakt worden door dieren, zijn ook bedrijfsongevallen.

In dergelijke gevallen worden de kosten die voortvloeien uit het letsel vergoed door de werkgever of diens verzekeraar. Denk hierbij aan medische behandelingen, inkomstenderving als gevolg van arbeidsongeschiktheid, eventuele behoefte aan huishoudelijke hulp en andere uitgaven die verband houden met het herstelproces. In ernstige gevallen kan het zelfs voorkomen dat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent geraakt. In dat geval blijft je werkgever verantwoordelijk voor het compenseren van het verlies aan inkomsten.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.