Letselschade verkeersongeval: wat moet je doen?

Bij een ongeluk kan de schade flink oplopen. Soms is er niet alleen schade aan het voertuig, maar ook letselschade. Ondanks dat u behoorlijk van slag kan zijn, is het goed om na een ongeval zo snel mogelijk te handelen. Wij helpen je bij het beantwoorden van enkele belangrijke vragen. Persoonlijk advies nodig? Plan dan een gesprek met ons in!

Onze oplossingen

Persoonlijk consult

Bent u niet verzekerd bij of via DAS? Ook dan kunnen we u helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis adviesgesprek om te horen wat in uw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

Of boek een gesprek voor wanneer het u uitkomt.

Bent u bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij u graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.

Hulp bij letselschade

  • Als u geen verzekering heeft
  • Ontdek online uw rechtspositie
  • Direct hulp van uw eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat als ik betrokken raak bij een verkeersongeval?

Wat te doen bij een verkeersongeval

Bent u betrokken bij een verkeersongeval met letselschade? Dan is het is ten eerste belangrijk dat u weet wie de tegenpartij is. Schrijf daarom altijd het kenteken op. Vul daarnaast altijd samen een schadeformulier in en alarmeer indien nodig de politie. Als u een verzekering heeft, is het belangrijk om deze direct op de hoogte te stellen.

Bij een verkeersongeval zijn er bijna altijd getuigen. Schrijf daarom namen en telefoonnummers op en vraag of ze mee willen werken als dat nodig is. De verklaring van getuigen is ontzettend belangrijk. U als slachtoffer moet namelijk aantonen dat het ongeval is gegaan zoals u aangeeft.

Verzamel bewijsmateriaal voor schadeclaim

Het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen zodra je een schadeclaim wil gaan indienen.

  • Hebt u lichamelijk letsel? Zorg dat u binnen 24 uur na het ongeval uw letsel hebt laten beoordelen door een (huis)arts of de spoedeisende hulp. Zo kunt u aantonen dat uw klachten veroorzaakt zijn door het ongeval. Als u door het personeel van de ambulance bent onderzocht, is dat ook goed.
  • Maak foto’s van de plek van het ongeval.
  • Zet uw eigen verklaring over de gebeurtenissen op papier. Noteer wat de schade is en hoe die is ontstaan.
  • Vraag alle noodzakelijke documenten op, zoals een schadeformulier.
  • Was de politie aanwezig? Geef dit door aan de jurist zodat zij het complete proces-verbaal op kunnen vragen. Ook het politierapport is nuttig als bewijs.
  • Houd de kosten die u door het ongeval maakt zo goed mogelijk bij in een overzicht. Bewaar alle (aankoop)nota’s.

Schadevergoeding verkeersongeval

Door een verkeersongeval kunt u letselschade oplopen. Dit bestaat uit materiële schade en immateriële schade. Materiële schade is vaak in geld uit te drukken zoals kosten voor medische zorg of voor de reparatie van uw auto. Immateriële schade gaat echter om de psychologische schade die u heeft opgelopen door het ongeval. Als u of de andere partij schade heeft opgelopen rest de vraag “wie moet de kosten van deze schade vergoeden?”. De regel hiervoor is dat ieder zijn eigen schade moet betalen, tenzij er iemand anders aansprakelijk gesteld kan worden. Alleen als er vastgesteld kan worden dat iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval kunt u een schadevergoeding van die persoon eisen.

Aansprakelijkheid verkeersongeval

Een verkeersongeval kan bestaan uit verschillende type betrokkenen. Denk hierbij aan auto’s, voetgangers en fietsers. De aansprakelijkheid en de uiteindelijke schadevergoeding is afhankelijk van wie er betrokken zijn. De wet en regelgeving wat betreft de toekenning van een schadevergoeding bij een verkeersongeval is anders zodra er een auto en een fietser betrokken zijn. Lees hier meer over in ons artikel aansprakelijkheid verkeersongeval.

Smartengeld aanrijding

Naast materiële schade kunt u ook last hebben van leed, pijn of verdriet door het verkeersongeval. Denk hierbij aan de pijn van de operatie, het verdriet van een litteken waar u zich voor schaamt of gederfde levensvreugde omdat u uw favoriete hobby niet meer kan uitoefenen. Zodra daar iemand anders voor aansprakelijk is kunt u smartengeld claimen. Dit is de vergoeding die u ontvang voor de immateriële schade. Dit is lastig in geld uit te drukken.

De hoogte van het smartengeld hangt af van vele verschillende factoren zoals uw leeftijd en het soort letsel dat u heeft opgelopen. Lees meer over smartengeld.

Hulp bij een verkeersongeval

Een verkeersongeval kan voor veel spanning zorgen. Om deze reden is het fijn en belangrijk om een ervaren jurist aan uw zijde te hebben. Een jurist inventariseert en berekent de opgelopen schade en stelt vast welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. Doe online de test om te achterhalen hoeveel schadevergoeding u zou kunnen krijgen.

Lees verder

Veelgestelde vragen