Letselschade verkeersongeval: wat moet je doen?

Bij een ongeluk kan de schade flink oplopen. Soms is er niet alleen schade aan het voertuig, maar ook letselschade. Ondanks dat je behoorlijk van slag kan zijn, is het goed om na een ongeval zo snel mogelijk te handelen. Wij helpen je bij het beantwoorden van enkele belangrijke vragen. Bekijk hieronder hoe we je kunnen helpen.

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

 • Als je geen verzekering hebt
 • Ontdek online je rechtspositie
 • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
 • Onze hulp is geheel kosteloos
 • Gratis advies, bel:  088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat te doen bij een verkeersongeval

Ben je betrokken bij een verkeersongeval met letselschade? Dan is het is ten eerste belangrijk dat je weet wie de tegenpartij is. Schrijf daarom altijd het kenteken op. Vul daarnaast altijd samen een schadeformulier in en alarmeer indien nodig de politie. Als je een verzekering hebt, is het belangrijk om deze direct op de hoogte te stellen.

Bij een verkeersongeval zijn er bijna altijd getuigen. Schrijf daarom namen en telefoonnummers op en vraag of ze mee willen werken als dat nodig is. De verklaring van getuigen is ontzettend belangrijk. Jij als slachtoffer moet namelijk aantonen dat het ongeval is gegaan zoals je aangeeft.

Verzamel bewijsmateriaal voor schadeclaim

Het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen zodra je een schadeclaim wil gaan indienen.

 • Heb je lichamelijk letsel? Zorg dat je binnen 24 uur na het ongeval je letsel hebt laten beoordelen door een (huis)arts of de spoedeisende hulp. Zo kun je aantonen dat je klachten veroorzaakt zijn door het ongeval. Als je door het personeel van de ambulance bent onderzocht, is dat ook goed.
 • Maak foto’s van de plek van het ongeval.
 • Zet je eigen verklaring over de gebeurtenissen op papier. Noteer wat de schade is en hoe die is ontstaan.
 • Vraag alle noodzakelijke documenten op, zoals een schadeformulier.
 • Was de politie aanwezig? Geef dit door aan de jurist zodat zij het complete proces-verbaal op kunnen vragen. Ook het politierapport is nuttig als bewijs.
 • Houd de kosten die je door het ongeval maakt zo goed mogelijk bij in een overzicht. Bewaar alle (aankoop)nota’s.

Schadevergoeding verkeersongeval

Door een verkeersongeval kun je letselschade oplopen. Dit bestaat uit materiële schade en immateriële schade. Materiële schade is vaak in geld uit te drukken zoals kosten voor medische zorg of voor de reparatie van je auto. Immateriële schade gaat echter om de psychologische schade die je hebt opgelopen door het ongeval. Als je of de andere partij schade heeft opgelopen rest de vraag “wie moet de kosten van deze schade vergoeden?”. De regel hiervoor is dat ieder zijn eigen schade moet betalen, tenzij er iemand anders aansprakelijk gesteld kan worden. Alleen als er vastgesteld kan worden dat iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval kun je een schadevergoeding van die persoon eisen.

Aansprakelijkheid verkeersongeval

Een verkeersongeval kan bestaan uit verschillende type betrokkenen. Denk hierbij aan auto’s, voetgangers en fietsers. De aansprakelijkheid en de uiteindelijke schadevergoeding is afhankelijk van wie er betrokken zijn. De wet en regelgeving wat betreft de toekenning van een schadevergoeding bij een verkeersongeval is anders zodra er een auto en een fietser betrokken zijn. Lees hier meer over in ons artikel aansprakelijkheid verkeersongeval.

Smartengeld aanrijding

Naast materiële schade kun je ook last hebben van leed, pijn of verdriet door het verkeersongeval. Denk hierbij aan de pijn van de operatie, het verdriet van een litteken waar je je voor schaamt of gederfde levensvreugde omdat je je favoriete hobby niet meer kan uitoefenen. Zodra daar iemand anders voor aansprakelijk is kun je

De hoogte van het smartengeld hangt af van vele verschillende factoren zoals je leeftijd en het soort letsel dat je hebt opgelopen. Lees meer over smartengeld.

Hulp bij een verkeersongeval

Een verkeersongeval kan voor veel spanning zorgen. Om deze reden is het fijn en belangrijk om een ervaren jurist aan je zijde te hebben. Een jurist inventariseert en berekent de opgelopen schade en stelt vast welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen. Doe online de test om te achterhalen hoeveel schadevergoeding je zou kunnen krijgen.

Lees verder

Veelgestelde vragen