Wat doe je bij nekpijn na een auto-ongeluk?

Een stijf gevoel in de nek, gevolgd door duizeligheid en misselijkheid. Komt het door de stress? Of misschien toch door het auto-ongeluk van afgelopen week? Trek op tijd aan de bel. Veel mensen ervaren direct nekpijn na een ongeluk, maar soms pas na dagen of weken. De pijn is niet alleen vervelend, in sommige situaties kun je jouw dagelijkse activiteiten niet meer uitvoeren.


Onderschat de impact van nekpijn na een ongeluk niet. Ervaar je emotionele lasten, of maak je aanvullende kosten om de pijn te bestrijden? Weet dat je mogelijk recht hebt op een schadevergoeding. Lees hier verder over hoe je iemand aansprakelijk stelt voor nekpijn na een auto-ongeluk.

Wat te doen bij nekpijn door een auto-ongeluk

Nietsvermoedend zit je in je auto. Je stopt netjes voor een stoplicht of om voorrang te verlenen. Maar dan gaat het mis, je voelt een klap van achteren. Dit heb je niet aan zien komen. Doordat je jouw lichaam niet schrap kan zetten, krijgt je nek een behoorlijke klap.


We kennen veel verschillende soorten oorzaken waarbij een andere bestuurder je plotseling van achteren raakt. Zoals een bestuurder die op zijn smartphone zat of een tragere reactietijd had doordat hij had gedronken.


Nekpijn door een aanrijding van achteren komt vaker voor dan je in eerste instantie denkt. Niet alleen als bestuurder, maar ook als passagier kun je letselschade oplopen. Daarnaast ervaren veel mensen pijn aan de schouders, armen en rug. Dit noemen we een whiplash. Houd daarom je pijnklachten goed in de gaten en ga altijd naar de huisarts. Zo weet je of er geen ergere onderliggende klachten of afwijkingen zijn en krijg je medicatie tegen de pijn of een doorverwijzing. Daarnaast helpt het opbouwen van een medisch dossier bij het ontvangen van een schadevergoeding.


Ben je langs de huisarts geweest en is er meer aan de hand dan je in eerste instantie dacht? Bekijk ons uitgebreide stappenplan over wat je moet doen na een verkeersongeval en schakel dan de hulp in van een letselschadejurist. Je kunt recht hebben op een schadevergoeding. Letselschadejuristen zijn bekend met de gevolgen van een auto-ongeluk, waaronder nekpijn. Ook zorgen ze ervoor dat jij krijgt waar je recht op hebt.


4 Categorieën nekpijn na ongeluk

De huisarts bepaalt de ernst van de klachten en de categorie waarbinnen die vallen. Voor het claimen van een schadevergoeding is dat goed om te weten. In sommige gevallen kan je pas na enige tijd de klachten vaststellen, omdat je ze niet direct voelt. Vaak merk je na het wegtrekken van de adrenaline wat écht de klachten zijn.


  • Categorie 1: Je ervaart nekpijn en stijfheid van de spieren.
  • Categorie 2: Signalen dat er letsel aan de nekspieren en de gewrichtsbanden is.
  • Categorie 3: Plotselinge uitvalsverschijnselen bij bepaalde lichaamsdelen.
  • Categorie 4: Wervelproblemen of discus hernia.

Hoe stel je iemand aansprakelijkheid?

Stel de bestuurder aansprakelijk (die verantwoordelijk is voor de aanrijding van achteren). Dit doe je aan de hand van verzamelde bewijslasten. Denk aan foto’s en getuigenverklaringen. Zorg dat je altijd een schadeformulier invult. Hierop geef je aan hoe het auto-ongeluk is ontstaan. Zo heb je meteen de gegevens van de bestuurder. Bij een auto-ongeluk met nekpijn is ook het medisch dossier een belangrijke bewijslast.


Kun je bewijzen dat de nekpijn en het letsel is ontstaan door een aanrijding van achteren? Dan doe je een beroep op het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (artikel 19 RVV). In dit artikel staat duidelijk dat automobilisten voldoende afstand moeten bewaren. Bij een aanrijding van achteren is dit niet het geval geweest. Daarmee is de bestuurder aansprakelijk voor jouw letselschade. Stel de bestuurder altijd schriftelijk aansprakelijk. Pas dan kun je in aanmerking komen voor een schadeclaim.

Claim waar je recht op hebt

Ernstige nekpijn na een ongeluk veroorzaakt niet alleen fysieke klachten, maar ook emotionele. Het belemmert je in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld als je niet meer naar je werk durft te rijden doordat je sinds het ongeval rijangst hebt. Dit kan zorgen dat je (hierdoor) extra inkomsten misloopt. Je hebt recht op een schadevergoeding.


Een schadevergoeding bestaat uit materiële schade (schade aan de auto), maar ook uit immateriële schade. Dit noemen we smartengeld. Dit is een vergoeding voor de emotionele schade die je vaak op het eerste oog niet ziet. Veel kan binnen een schadeclaim vallen. Een aantal voorbeelden van schadevergoedingen:


  • Medische kosten (medicijnen, fysio, behandelingen, operaties en je eigen risico)
  • Verlies van inkomen (inkomstenderving)
  • Huishoudelijke hulp
  • Aanpassingen van de woning
  • Extra gemaakte reiskosten

De letselschadespecialisten van DAS staan voor je klaar

Eerst stel je de bestuurder aansprakelijk, die de aanrijding van achteren heeft veroorzaakt. Daarna kun je de schade claimen waar je recht op hebt. Dit kost veel tijd en papierwerk. DAS staat je in dat hele proces bij. Het gaat om het aansprakelijk stellen, maar ook om het berekenen van het bedrag waarop je recht hebt en het schakelen met de verzekeraar. Zo zorgen we ervoor dat je niet in financiële problemen komt door die hinderlijke nekpijn na dat vervelende auto-ongeluk.


Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.