Alles wat je wilt weten over een letselschadevergoeding

Heb je letsel opgelopen door het toedoen van een ander? Dan heb je waarschijnlijk recht op een schadevergoeding. Je leest er alles over op deze pagina.

Schadevergoeding voor letselschade

Heb je letselschade opgelopen door toedoen van iemand anders, door een aanrijding bijvoorbeeld? Dan heb je waarschijnlijk recht op een schadevergoeding. Voordat je een schadevergoeding kunt eisen, moet je aanwijzen wie aansprakelijk is voor jouw letsel. Ook wordt onderscheid gemaakt tussen materiële schade en immateriële schade.


Soorten schadevergoeding

De schadekosten na een ongeval kunnen hoog oplopen. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten of reparatiekosten. Er zijn echter nog veel meer soorten schadevergoedingen die je kunt claimen. We hebben een lijst samengesteld met 15 verschillende soorten schadevergoedingen, maar deze is niet volledig. Een letselschadejurist kan je helpen om alle kosten op een rijtje te zetten.


Letselschadevergoeding berekenen

Heb je zelf letselschade opgelopen? Onderzoek of je recht hebt op een schadevergoeding en gebruik onze voorbeeldberekening om een indicatie te krijgen van de hoogte van het bedrag. Neem gerust contact met ons op zodat we je verder kunnen helpen.


Wanneer heb ik recht op een letselschadevergoeding?

Om in aanmerking te komen voor een letselschadevergoeding, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Er moet sprake zijn van een onrechtmatige daad die toerekenbaar is aan de veroorzaker. Daarnaast moet worden bepaald welke schade je hebt geleden, of er een oorzakelijk verband is tussen de daad en de schade, en of het wettelijk relevant is.


Hoe dien ik een schadeclaim in?

Om een schadeclaim in te dienen, volg je een aantal stappen:


  1. Bepaal wie aansprakelijk is voor de schade.
  2. Documenteer de schade en de kosten.
  3. Schakel juridische hulp in en laat je jurist de tegenpartij aansprakelijk stellen.

Houd er ook rekening mee dat je de schadeclaim binnen een bepaalde termijn moet indienen om te voorkomen dat je zaak verjaart.


Wie kan een letselschadevergoeding vorderen?

Als slachtoffer kun je meestal een letselschadevergoeding vorderen, maar je bent niet de enige. Er zijn ook andere betrokken partijen die kosten maken en mogelijk in aanmerking komen voor een schadevergoeding, zoals je werkgever of je zorgverzekeraar.


Smartengeld

Smartengeld is een vergoeding voor de emotionele schade die je hebt geleden na een ongeval. Of je in aanmerking komt voor smartengeld, hangt af van verschillende factoren. Het wordt bijvoorbeeld alleen toegekend aan de persoon met het letsel (en niet aan dierbaren). Bovendien moet de schade voortvloeien uit lichamelijk of geestelijk letsel. Een andere belangrijke voorwaarde is dat er een tegenpartij is die ook de aansprakelijkheid erkent. De hoogte van het smartengeld is ook afhankelijk van verschillende factoren.


Juridische hulp nodig?

Heb je letselschade opgelopen en vragen over je rechten? Neem gerust contact met ons op; dan kijken we samen hoe we je kunnen helpen. Het is altijd verstandig om juridische hulp te krijgen, zodat je bij het nemen van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen met de verantwoordelijke partij wordt ondersteund.


Ben je niet verzekerd bij DAS maar heb je wel juridische hulp nodig? Wij bieden verschillende On Demand oplossingen aan.

Veelgestelde vragen

Een schadevergoeding is de vergoeding die iemand krijgt voor de schade die iemand anders heeft veroorzaakt. Om hier aanspraak op te maken, moet degene die een schadevergoeding eist een ander aansprakelijk stellen voor deze schade.


Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.