Materiële schade: wat is het en wat valt hier onder?

Bij een ongeluk kunnen de kosten vaak hoog oplopen. De schade wordt onderverdeeld in materiële schade en immateriële schade. Maar wat is materiële schade en wat valt er nou precies allemaal onder? Je kunt namelijk veel meer claimen dan je zou denken. Wij leggen het je uit in dit artikel. Meer advies nodig, plan dan een consult in.

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat is materiële schade?

Er is altijd sprake van materiële schade na een ongeval. De meeste mensen denken dat het hier vooral gaat om blikschade of medische kosten. Er zijn echter nog veel meer kostenposten die vallen onder deze term. Het is namelijk een verzamelnaam voor alle schade die direct in geld kan worden uitgedrukt. De kosten kunt u vaststellen aan de hand van een berekening. Bij immateriële schade is dat niet het geval.

Materiële schade voorbeelden

U kunt de kosten verdelen in een paar categorieën. Dit zijn de meest voorkomende kostenposten:

  • Medische kosten: Denk hierbij aan operaties, medicatie, de psycholoog die nodig hebt of de fysiotherapeut waar je heen moet.
  • Vervoerskosten: De kosten die u moet maken om bijvoorbeeld bij de dokter, het ziekenhuis of uw fysiotherapeut te komen, kunt u ook claimen. Of als u niet meer kunt fietsen en gebruik moet maken van het OV / de auto.
  • Kosten zonder nut: Dit zijn kosten die u wel moet betalen maar waar u geen gebruik van kunt maken. Denk hierbij aan de kosten voor de sportschool terwijl u niet kan sporten of de kaartjes voor een muziekconcert waar u niet meer heen kan.
  • Huishoudelijke hulp: Het kan ook voorkomen dat u na het ongeluk bepaalde huishoudelijke taken niet meer zelf kan uitvoeren en afhankelijk bent van hulp. Het is belangrijk om dit te laten checken door een jurist, aangezien die bedragen vaak kunnen oplopen.
  • Verlies van zelfwerkzaamheid: Hierbij gaat het om de kluswerkzaamheden in en rondom de woning. U hield voor het ongeval zelf de tuin bij en deed het schilderwerk zelf. Na het ongeval kunt u dit niet meer en moet u hulp inschakelen. Dit zijn natuurlijk kosten die u kunt claimen.
  • Studievertraging: Ook als u studievertraging oploopt kan u dat claimen. Hoeveel u kan claimen verschilt per situatie. Hierbij wordt er gekeken naar leeftijd, inkomensverlies en verlies van carrière ontwikkeling. Als u bijvoorbeeld pas drie jaar later de arbeidsmarkt heeft kunnen betreden heeft dit grote gevolgen.
  • Aanpassingen: Denk hierbij aan aanpassingen die u moet maken aan uw woning zoals een traplift of een verhoogde wc. Ook aanpassingen die moet maken om uw sport te kunnen blijven uitoefenen kunt u claimen. U moet misschien een speciale sportrolstoel of begeleiding krijgen. Daarnaast mag u ook de kosten die u moet maken om uw vervoer aan te passen claimen. U moet misschien een grotere auto aanschaffen omdat u er een rolstoel in kwijt moet kunnen.

Als het om materiële schade gaat, kunt u het soms heel ver gaan. Wij hebben daarom de verschillende soorten schadevergoedingen verder uitgewerkt in een artikel. Neem voor meer informatie contact op met één van onze letsel juristen.

Gederfde inkomsten

Een belangrijke vorm van materiële schade is gederfde inkomsten. Veel juristen geven aan dat dit eigenlijk een aparte vorm van schade is. Deze kostenpost kan namelijk erg hoog oplopen, vooral voor zelfstandige of ZZP’ers. Bent u in loondienst, dan wordt uw salaris meestal volledig doorbetaald, of in ieder geval voor 70%, ook al kunt u tijdelijk niet werken. Bij zelfstandige en ZZP’ers is dit vaak niet het geval, waardoor zij veel inkomsten mislopen terwijl de kosten doorlopen voor bijvoorbeeld verzekeringen, administratie of inhuren van extra personeel.

Het heeft echter niet alleen te maken met het tijdelijk niet kunnen werken. Bent u gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt geworden? Dan moet hier natuurlijk een vergoeding tegenover staan. U kunt immers uw baan waar u voor hebt gestudeerd niet meer uitoefenen en moet wellicht een lagere functie aannemen of helemaal stoppen met werken. U mist hierdoor allerlei inkomsten. Daarnaast wordt ook gekeken naar salarisverhoging, toeslagen of bonussen die u eventueel bent misgelopen. Wellicht moet u solliciteren voor een andere functie waarbij u geen recht heeft op bonussen of andere toeslagen.

De vergoeding die u krijgt voor de gederfde inkomsten wordt bepaald door te kijken naar de inkomsten die u mogelijk zou hebben zonder het ongeval en met het ongeval. Het verschil daartussen moet vergoed worden.

Materiële schadevergoeding

U kunt iemand aansprakelijk stellen voor deze materiële schade. Er zijn enkele richtlijn waarmee wordt bepaald of u recht heeft op een schadevergoeding. Zo moet er iemand aansprakelijk zijn. De vergoeding die u krijgt bestaat uit geleden verlies en gederfde winst. Hierbij is het belangrijk om een jurist in te schakelen voor het bepalen van uw materiële schadevergoeding. Zij weten namelijk welke kosten u allemaal zou kunnen declareren, ook kosten waar u zelf niet aan zou denken.

Lees verder

Veelgestelde vragen