Alles wat je wilt weten over materiële schade

Na een ongeluk is vaak sprake van materiële schade. Maar wat is materiële schade precies en wanneer krijg je hier een vergoeding voor? Op deze pagina lees je er alles over.   

Wat is materiële schade?

Na een ongeval ontstaat vaak materiële schade. Veel mensen denken dat dit voornamelijk gaat om schade aan voertuigen of medische kosten. Maar eigenlijk omvat het veel meer kostenposten. Materiële schade is namelijk een overkoepelende term voor alle schade die direct in geld kan worden uitgedrukt. Deze kosten kunnen worden bepaald aan de hand van een berekening. Bij
immateriële schade is dat niet het geval.

Voorbeelden van materiële schade

Je kunt materiële schade verdelen in een paar categorieën. Dit zijn de meest voorkomende
kostenposten:

  • Medische kosten:
    kosten voor operaties, medicatie, de psycholoog die nodig hebt of de fysiotherapeut waar je heen moet 
  • Vervoerskosten:
    kosten die je moet maken om bijvoorbeeld bij de dokter, het ziekenhuis of je fysiotherapeut te komen 
  • Kosten zonder nut:
    kosten die je wél hebt betaald, maar waar je geen gebruik van kunt maken (bijvoorbeeld voor de sportschool, een vakantie of een concert) 
  • Huishoudelijke hulp:
    kosten voor huishoudelijke hulp (omdat je het huishouden nu zelf niet meer kunt doen) 
  • Verlies van zelfwerkzaamheid:
    kosten voor kluswerkzaamheden in of rondom je woning (bijvoorbeeld voor een tuinhulp of schilder) 
  • Studievertraging:
    kosten voor de gevolgen van je opgelopen studievertraging. Hierbij wordt gekeken naar je leeftijd, inkomensverlies en verlies van carrière-ontwikkeling. Als je bijvoorbeeld pas 3 jaar later de arbeidsmarkt hebt kunnen betreden, heeft dit grote gevolgen. 
  • Aanpassingen:
    kosten voor aanpassingen in je woning en leefstijl (bijvoorbeeld voor een traplift, een rolstoel of een grotere auto)  

Verlies van je arbeidsvermogen

Een belangrijke vorm van materiële schade is het verlies van je arbeidsvermogen. Deze kosten kunnen aanzienlijk oplopen, vooral voor zelfstandigen of ZZP'ers. Als je in loondienst bent, wordt je salaris meestal volledig doorbetaald (of tenminste 70%), zelfs als je tijdelijk niet kunt werken. Voor zelfstandigen en ZZP'ers is dit echter meestal niet het geval.

Maar het gaat niet alleen om het tijdelijk niet kunnen werken. Als je gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt bent geworden, moet hier een passende vergoeding tegenover staan. Je kunt immers je oorspronkelijke beroep niet meer uitoefenen en moet mogelijk een lagere functie accepteren of helemaal stoppen met werken. Hierdoor mis je verschillende inkomstenbronnen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar gemiste salarisverhogingen, toeslagen of bonussen die je anders zou hebben ontvangen. Mogelijk moet je solliciteren naar een andere functie waarbij je geen recht hebt op bonussen of toeslagen.

De vergoeding voor het verlies van je arbeidsvermogen wordt bepaald door te kijken naar het verdienvermogen dat je zou hebben gehad zonder het ongeval en met het ongeval. Het verschil tussen deze twee situaties moet worden vergoed.

Materiële schadevergoeding

In de meeste gevallen kun je iemand verantwoordelijk stellen voor materiële schade. Dan heb je ook recht op een
schadevergoeding. Dit bedrag omvat het geleden verlies en de gemaakte kosten. Het is slim om hiervoor een jurist in te schakelen die je kan helpen bij het vaststellen van het definitieve bedrag. Juristen zijn op de hoogte van alle kosten die je kunt declareren, zelfs kosten waar je misschien niet aan zou denken.

Veelgestelde vragen

Materiële schade
is de schade die direct uitgedrukt kan worden in geld. Dit gaat veel verder dan alleen medische kosten. Ook de kosten voor huishoudelijke hulp, vervoerskosten of kosten wegens studievertraging vallen hieronder. Daarnaast is verlies arbeidsvermogen een belangrijke vorm van materiële schade.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Geen verzekering, toch hulp

  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.