Immateriële schade: wat houdt het in?

Bent u een slachtoffer van een ongeval? Dan heeft u recht op een vergoeding voor de schade. U mag er namelijk niet op achteruit gaan. Dit gaat niet alleen om uw vermogen maar ook op de gederfde levensvreugde. Het tweede wordt ook wel immateriële schade genoemd. Wat is het precies en waar moet u rekening mee houden? Wij helpen u graag.

Onze oplossingen

Gratis adviesgesprek

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis adviesgesprek om te horen wat in uw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

Bent u bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij u graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.

Hulp bij letselschade

  • Als u geen verzekering heeft
  • Ontdek online uw rechtspositie
  • Direct hulp van uw eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat is immateriële schade

Immateriële schade is alle psychische-, emotionele- en geestelijke schade door pijn, verdriet of verminderde levensvreugde als gevolg van een ongeval. Het wordt ook wel emotionele schade of psychische schade genoemd. Hier kunt u een schadevergoeding voor claimen. Doordat deze schade niet (direct) zichtbaar is of concreet in geld uitgedrukt kan worden, is het vaak moeilijk om een bedrag aan schadevergoeding vast te leggen. De schadevergoeding die u hiervoor krijgt heet smartengeld.

Aangezien veel mensen de emotionele en psychische schade onderschatten is het altijd raadzaam om direct een dokter te bezoeken bij psychische klachten. Een letselschade jurist kan u hierover informeren.

Immateriële schade voorbeelden

De emotionele schade die u kunt claimen is erg breed. Uw kwaliteit van leven kan namelijk op veel verschillende manieren zijn afgenomen. Enkele voorbeelden waar u een vergoeding voor kan krijgen zijn:

  • Zichtbare en lelijke littekens waar u zich aan ergert of voor schaamt.
  • Verdriet omdat u sinds het ongeval niet meer kan tennissen door uw whiplash.
  • Sterke angstgevoelens door de aanrijding, waardoor u niet meer durft te rijden.
  • Gevoelens van eenzaamheid, omdat u sociale contacten minder makkelijk kan onderhouden.
  • Gevoel van falen, omdat u uw werk niet meer op dezelfde manier kan uitvoeren.
  • Verdriet door de verminderde kans op het vinden van een partner door uw amputatie.

Dit zijn een paar voorbeelden waarin uw letsel voor een verminderde levensvreugde heeft gezorgd. Deze moet op een financiële manier worden gecompenseerd. Benieuwd naar enkele voorbeelden van de van hoogte van immateriële schadevergoeding? Wij hebben er enkele uitgeschreven.

Richtlijnen immateriële schade

U krijgt niet zomaar een vergoeding voor de immateriële schade. U moet namelijk voldoen aan een aantal voorwaarden. Er moet bijvoorbeeld een aantoonbaar verband zijn tussen de verminderde levensvreugde en het ongeval. Daarnaast kan alleen het slachtoffer immateriële schade claimen.

Shockschade & affectieschade

In bijzondere omstandigheden kunnen ook familieleden of vrienden schade claimen. Dit wordt dan shockschade of affectieschade genoemd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het letsel invloed heeft op de geestelijke gezondheid van een dierbaar persoon. Ook zij kunnen een schadevergoeding krijgen voor deze immateriële schade. Het verschil zit hem in het feit of degene die een dierbare heeft verloren geconfronteerd is geweest met het ongeval of vlak na het ongeval de gevolgen heeft gezien.

Immateriële schadevergoeding: Smartengeld

Of u recht heeft op smartengeld en de hoogte daarvan hangt van een aantal factoren. Zo moet u lichamelijk of geestelijk letsel hebben opgelopen en moet de tegenpartij de aansprakelijkheid hebben erkend.

In Nederland is de immateriële schadevergoeding die worden toegekend niet erg hoog. Meestal wordt er naar eerdere vergelijkbare uitspraken gekeken om te bepalen hoeveel u krijgt. Daarnaast kijkt de rechter naar een lijst van factoren die aangeven hoeveel u bent benadeeld door het letsel. Denk hierbij aan leeftijd, de hoeveelheid operaties die heeft moeten ondergaan en de mate waarin u arbeidsongeschikt bent geweest. De hoogte van smartengeld hangt dus ook af van vele verschillende factoren.

Lees verder

Veelgestelde vragen