Alles wat je wilt weten over immateriële schade

Ben je slachtoffer geworden van een ongeval? Dat is waarschijnlijk een erg vervelende situatie voor je. In de meeste gevallen heb je recht op een vergoeding voor de opgelopen schade. Het gaat dan niet alleen om financiële of lichamelijke schade, maar ook om immateriële schade. Op deze pagina lees je er alles over.

Wat is immateriële schade?

Immateriële schade is alle emotionele en mentale schade die ontstaat door een ongeval. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn, verdriet of verminderde levensvreugde. Hiervoor mag je een schadevergoeding claimen. Deze schadevergoeding heet smartengeld. Het kan best lastig zijn om een definitief bedrag vast stellen. Immateriële schade kun je namelijk niet direct in geld uitdrukken.

Het is belangrijk om de psychische of emotionele schade niet te onderschatten. Als je last hebt van mentale schade of klachten, is het raadzaam om direct een arts te raadplegen. Een letselschade jurist kan je hierover ook informeren en adviseren.

Voorbeelden van immateriële schade

Er bestaan verschillende vormen van immateriële schade. Je kwaliteit van leven kan immers op verschillende manieren kan afnemen. Dit zijn een paar voorbeelden:  

  • Zichtbare littekens, waardoor je mentale gesteldheid achteruitgaat
  • Verdriet doordat je niet meer kunt tennissen door je whiplash
  • Sterke angstgevoelens na een aanrijding, waardoor je niet meer durft te rijden
  • Gevoelens van eenzaamheid, omdat het onderhouden van sociale contacten moeilijker voor je is geworden
  • Gevoel van falen, omdat jij je werk niet meer op dezelfde manier kunt uitvoeren
  • Verdriet door een verminderde kans op het vinden van een partner na een amputatie 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarbij letsel kan leiden tot een verminderde levensvreugde. De aansprakelijke partij is verplicht om hiervoor een vergoeding te bieden. Maar hoe wordt de hoogte van een immateriële schadevergoeding bepaald? De berekening is afhankelijk van
verschillende factoren.

Richtlijnen mentale schade

Je krijgt niet zomaar een vergoeding voor jouw mentale schade. Je moet namelijk voldoen aan een
aantal voorwaarden. Er moet bijvoorbeeld een aantoonbaar verband zijn tussen de verminderde levensvreugde en het ongeval. 

Shockschade en affectieschade

Soms kunnen ook familieleden of vrienden een immateriële schadevergoeding claimen. Er is dan sprake van shockschade of
affectieschade. Bij shockschade loop je zelf psychisch letsel op door de confrontatie met de heftige gevolgen van een ongeval en door het zien of ervaren van een ongeval. Affectieschade is het leed dat je ervaart bij het ernstig gewond raken of overlijden van je geliefde, door toedoen van een ander. 
In deze situatie krijgen partners en sommige familieleden alleen onder bepaalde (vrij strenge) voorwaarden een schadevergoeding voor immateriële schade. 

Smartengeld

Heb je recht op smartengeld? De hoogte van het bedrag hangt af van een aantal factoren. Het is een vereiste dat je letsel hebt opgelopen. Daarnaast moet de tegenpartij de aansprakelijkheid erkennen. 
In Nederland zijn
emotionele schadevergoedingen (smartengeld) niet zo hoog. Meestal wordt gekeken naar eerdere vergelijkbare uitspraken van een rechter om te bepalen hoeveel je mag claimen. Daarnaast kijkt de rechter naar een lijst van factoren die aangeven hoeveel je bent benadeeld door het letsel. Denk aan leeftijd, de hoeveelheid operaties die je hebt ondergaan, de mate waarin je arbeidsongeschikt bent en wat de blijvende gevolgen zijn.  

Veelgestelde vragen

Immateriële schade is de geestelijke en emotionele schade door een ongeval. Deze schade is niet (direct) zichtbaar en niet concreet in geld uit te drukken. De vergoeding hiervoor is smartengeld.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.