Leer alles over shockschade


Ben je getuige van een verschrikkelijk ongeval of word je direct daarna geconfronteerd met de gevolgen daarvan? Dat is waarschijnlijk erg moeilijk voor je. In de meeste gevallen mag je shockschade claimen. Op deze pagina lees je er alles over. 

Wat is shockschade?

Shockschade wordt ook wel schrikschade genoemd. Bij deze schade gaat het om geestelijk letsel dat je oploopt door de confrontatie met een schokkende gebeurtenis. Er is dan sprake van psychische problematiek, zoals een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). 
Shockschade komt vooral voor bij situaties waarin de betrokkene een sterke emotionele band heeft met het slachtoffer. Denk hierbij aan een kind dat ziet hoe een vader wordt overreden. Dit kan ervoor zorgen dat het kind psychisch letsel oploopt. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor shokschade?

Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet je voldoen aan deze voorwaarden: 

  • Je moet het ongeval hebben gezien of vlak na het ongeval ter plaatse zijn gekomen. Er moet dus een rechtstreekse confrontatie zijn geweest met de traumatische gebeurtenis of de directe gevolgen daarvan. 
  • Er moet sprake zijn van een geestelijk trauma, waar ook psychologische of psychiatrische behandeling voor nodig is om dit trauma te verwerken. Dit moet door een psychiater worden bevestigd. 
  • Er moet een verband zijn tussen de psychische schade en de traumatische gebeurtenis. 
  • Degene die het ongeluk heeft veroorzaakt moet aansprakelijk zijn voor het ongeval. 

Onder deze omstandigheden kom je in aanmerking voor een vergoeding. Het gaat dan om een vergoeding van de
materiële schade zoals de gemaakte kosten en gemiste inkomsten) en immateriële schade. Dat laatste wordt vergoed in de vorm van smartengeld. 

Wat is het verschil tussen shockschade en affectieschade?

Naast shockschade heb je misschien ook recht op
affectieschade. Bij affectieschade hoeft de nabestaande of naaste het ongeluk niet te hebben gezien om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Bij shockschade is dit wel het geval. Bij affectieschade gaat het puur om het verdriet van de nabestaande. Er hoeft dus geen sprake te zijn van een trauma of psychisch ziektebeeld. Dit is bij shockschade wel het geval. Bij shockschade kunnen in theorie ook niet-nabestaanden en niet-naasten in aanmerking komen voor vergoeding. 


Veelgestelde vragen

Shockschade
is de immateriële schade die iemand oploopt door de confrontatie met een schokkende gebeurtenis of met de gevolgen direct daarna. Dit wordt vaak ook wel PTSS genoemd. Dit komt vaak voor als de betrokkene een sterke emotionele band heeft met het slachtoffer. Doordat je getuige bent van een verschrikkelijk ongeval of direct daarna geconfronteerd wordt met de gevolgen van het ongeval, kan dit leiden tot psychische schade.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.