Shockschade: wat betekent het en wanneer krijgt u het?

Ben je getuigen van een verschrikkelijk ongeval of word je direct daarna geconfronteerd met de gevolgen daarvan? Dan kun je wellicht shockschade claimen. Het is echter wat belangrijk om te weten wat is het precies is en wanneer je hier in aanmerking voor komt. Wij helpen je graag verder. Neem ook gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat is shockschade?

Shockschade wordt ook wel schrikschade genoemd. Bij deze schade gaat het om geestelijk letsel dat men oploopt door de confrontatie met een schokkende gebeurtenis. Er is dan sprake van psychische problematiek en dat resultaat vaak in een posttraumatische stress syndroom. Dit wordt ook wel PTSS genoemd.

Shockschade komt vooral voor bij situaties waarin de betrokkene een sterke emotionele band heeft met het slachtoffer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kind die ziet hoe zijn vader wordt overreden. Dit kan er natuurlijk voor zorgen dat het kind psychisch letsel oploopt.

Wanneer komt u in aanmerking?

Om voor een vergoeding in aanmerking te komen moet u voldoen aan enkele voorwaarden:

  • U moet het ongeval hebben gezien of vlak na het ongeval ter plaatse zijn gekomen. Er moet dus een rechtstreekse confrontatie zijn geweest met de traumatische gebeurtenis.
  • Er moet sprake zijn van een ernstig trauma, waar ook psychologische of psychiatrische behandeling voor nodig is om dit trauma te verwerken. Dit moet door een psychiater worden bevestigd.
  • Er moet een verband zijn tussen de psychische schade en de traumatische gebeurtenis
  • De degene die het ongeluk heeft veroorzaakt moet aansprakelijk zijn voor het ongeval

Onder deze omstandigheden kunt u wel voor vergoeding in aanmerking komen. Het gaat dan om een vergoeding van de materiële schade zoals de gemaakte kosten en gemiste inkomsten, maar ook om de immateriële schade die worden vergoed in de vorm van smartengeld.

Verschil Shockschade en affectieschade

Naast shockschade bestaat er ook affectieschade. Sinds 1 januari 2019 kunnen nabestaanden of naasten (partner, ouders, kinderen) van een slachtoffer ook een vergoeding krijgen voor hun immateriële schade.

Bij Affectieschade hoeft de nabestaande of naast echter het ongeluk niet te hebben gezien om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Bij shockschade is dit wel het geval. Bij affectieschade gaat het puur en alleen om het verdriet van de nabestaande. Er is dan dus geen sprake van een trauma of psychisch ziektebeeld. Dit is bij shockschade wel het geval.

Lees verder

Veelgestelde vragen