Affectieschade: wat houdt het in?

Is je partner, ouder of kind gewond geraakt door een ongeval en is iemand anders daar aansprakelijk voor? Dan kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van het verdriet dat je hebt naar aanleiding van dit ongeval. Dit wordt ook wel affectieschade genoemd. Maar wat houdt het precies is en wanneer kom je hier in aanmerking voor? Wij helpen je graag.

Hoe wij je kunnen helpen?

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wat is affectieschade?

Als uw partner verongelukt bij een bedrijfsongeval of uw kind betrokken is bij een ernstig ongeluk dat voor blijvende schade zorgt, verandert uw leven drastisch. U heeft enorm veel verdriet doordat uw naaste is overleden of moet uw dagelijks leven omgooien om uw kind te verzorgen. Tot kort geleden kregen naasten geen vergoeding voor het immateriële leed dat zij hebben naar aanleiding van het ongeval. Per 1 januari 2019 is echter de Wet Affectieschade van kracht en kunnen naaste ook een vergoeding krijgen voor hun immateriële schade.

Deze schade is dus het verdriet en pijn die u ervaart doordat uw naaste overleden is of ernstig gewond is geraakt bij een ongeval. Zij kunnen deze vergoeding claimen bij degene die aansprakelijk is gesteld voor het ongeval. De vergoeding zorgt er niet voor dat het verdriet weggaat maar geeft u wel een herkenning voor het leed. Doordat affectieschade een vorm van immateriële schade is, wordt het vergoed in de vorm van smartengeld.

Wanneer kom ik in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moeten u en de situatie voldoen aan enkele richtlijnen. Niet iedereen in de familie kan bijvoorbeeld aanspraak maken op de Wet Affectieschade. Als uw nichtje overlijdt, kunt u geen vergoeding ontvangen. De volgende nabestaande komen in aanmerking:

  • Ouders (Ook stiefouders)
  • Kinderen
  • Partners
  • Zorgrelaties (Mits zij kunnen aantonen dat er sprake is van een hechte relatie)

Broers of zussen komen in eerste instantie niet in aanmerking voor een vergoeding. Alleen als zij kunnen aantonen dat ze een nauwe en persoonlijke relatie hadden met het slachtoffer, komen zij in aanmerking. Er wordt gekeken naar de intensiteit, aard en duur van de relatie om te bepalen of diegene in een vergoeding ontvangt.

Daarnaast wordt er gekeken naar de situatie omtrent het slachtoffer. Ook bij ernstig en blijvend letsel kunt u namelijk smartengeld ontvangen. Er moet dan wel sprake zijn van ongeveer 70% blijvende invaliditeit. Zodra er bijvoorbeeld sprake is van een dwarslaesie heeft u recht op een vergoeding, maar bij een whiplash niet.

Hoogte vergoeding affectieschade

De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de relatie die u heeft met het slachtoffer en of de schade is veroorzaakt door een misdrijf of een ongeluk. De bedragen liggen tussen de €12.500 en 20.000. Degene die het ongeluk heeft veroorzaakt of diens verzekeraar, moet dit bedrag betalen. De meeste Nederlanders hebben een aansprakelijkheidsverzekering, waardoor de verzekeraar dit bedrag betaalt.

Shockschade en affectieschade

Naast affectieschade kunt u ook in aanmerking komen voor shockschade. Zodra u het ongeluk daadwerkelijk zag gebeuren of kort daarna ter plekke kwam en daar een ernstig trauma aan hebt overgehouden, kunt u in aanmerking komen voor shockschade. Een psychiater moet dan echter wel bevestigen dat u psychologische of psychiatrische behandelingen nodig hebt om dit trauma te verwerken. Zodra het slachtoffer een naaste was, kunt u zowel in shockschade als affectieschade ontvangen.

Lees verder

Veelgestelde vragen