Smartengeld - voorbeelden en bedragen

Na een ongeval met letselschade kom je in aanmerking komen voor verschillende vergoedingen voor materiële én immateriële schade. De vergoeding die je ontvangt voor de immateriële schade is smartengeld. Op deze pagina krijg je een duidelijk beeld van wat smartengeld precies inhoudt en hoe de bedragen kunnen zijn.

Voorbeeld smartengeld bij gering letsel

Bij gering letsel kun je denken aan kneuzingen, schaafwonden of een lichte hersenschudding. De impact die dit letsel heeft op jouw dagelijks leven bepaalt de hoogte van het smartengeld. Bij gering letsel ontvang je meestal een smartengeldvergoeding tot €2.000,-.


Voorbeeld smartengeld bij licht letsel

Voorbeelden van licht letsel zijn gebitsbeschadigingen, niet-gecompliceerde breuken, inwendig letsel en ontsierende littekens. Het smartengeld dat je hiervoor ontvangt bedraagt vaak tussen de €2.000 en €3.500.


Voorbeeld smartengeld bij matig letsel

Bij matig letselschade praat je bijvoorbeeld over een gedeeltelijke amputatie van vingers, whiplash, gescheurde kniebanden of gecompliceerde botbreuken. De smartengeldvergoeding die je ontvangt voor matig letsel ligt tussen de € 3.500 en € 10.000.


Voorbeeld smartengeld bij ernstig letsel

Onder ernstig letsel valt bijvoorbeeld eenzijdige doofheid, een coma, schedelbasisfractuur, een lange periode van ziekenhuisopname, blijvend functieverlies/invaliditeit en ernstig inwendig letsel. Dit heeft waarschijnlijk een erg negatieve uitwerking op jouw leven. De hoogte van de smartengeldvergoeding ligt daarom tussen de € 10.000 en € 25.000.


Voorbeeld smartengeld bij zwaar letsel

Bij een zware vorm van letselschade mag je denken aan verlies van reuk of smaak, langdurige coma, een blijvende, zware handicap of langdurige geestelijke instabiliteit. Is er sprake van zwaar letsel? Dan komt de smartengeldvergoeding uit tussen de € 25.000 en € 50.000.


Voorbeeld smartengeld bij zeer zwaar letsel

Voorbeelden van zeer zwaar letsel zijn blindheid, amputatie van ledematen, dwarslaesie of verlies van de spraak. Bij zeer zwaar letsel kan de hoogte van het smartengeld uitkomen tussen de € 50.000 tot € 76.000.


Voorbeeld smartengeld bij uitzonderlijk zwaar letsel

De ernstigste categorie is uitzonderlijk zwaar letsel. Onder deze categorie vallen voorbeelden als een volledige dwarslaesie, zeer ernstige brandwonden of verlies van de mogelijkheid om nog te kunnen communiceren. Deze vormen van letsel hebben erg veel impact op je leven en geven je recht op een smartengeldvergoeding van € 76.000 of meer.


Hulp nodig bij het claimen van smartengeld?

Heb je vragen over de richtlijnen voor het claimen van smartengeld? Of wil je graag hulp bij het claimen van smartengeld? Laat je helpen door DAS! Vraag gratis een adviesgesprek aan voor letselschadehulp.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.