Smartengeld voorbeelden en bedragen

Na een ongeval met letselschade kunt u in aanmerking komen voor verschillende schadevergoedingen. Zo kunt u naast materiële schade ook immateriële schade oplopen. De vergoeding die u ontvangt voor de immateriële schade noemen we smartengeld. Het gaat hierbij om emotionele- en psychische schade. Schade die niet direct in geld uit te drukken is. In dit artikel geven we u een aantal smartengeld voorbeelden. Daarbij geven we een indicatie van de hoogte van de vergoeding gebaseerd op de ernst van uw letsel. Houd er echter rekening mee dat de hoogte van smartengeld afhankelijk is van meerdere factoren, zoals de ernst van het letsel, de mate van gederfde levensvreugde en de leeftijd van het slachtoffer. Twee mensen met hetzelfde letsel kunnen toch een ander bedrag aan smartengeld ontvangen.

Onze oplossingen

Persoonlijk consult

Bent u niet verzekerd bij of via DAS? Ook dan kunnen we u helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis adviesgesprek om te horen wat in uw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

Of boek een gesprek voor wanneer het u uitkomt.

Bent u bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij u graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.

Hulp bij letselschade

  • Als u geen verzekering heeft
  • Ontdek online uw rechtspositie
  • Direct hulp van uw eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Voorbeeld smartengeld bij gering letsel

Bij gering letsel kunt u denken aan bijvoorbeeld kneuzingen, schaafwonden of een lichte hersenschudding die u heeft opgelopen bij een ongeval. De impact die deze vormen van letsel hebben op jouw dagelijks leven bepaald de hoogte van het smartengeld. Bij gering letsel ontvangt u een smartengeld vergoeding tot €2.000,-.

Voorbeeld smartengeld bij licht letsel

Voorbeelden van licht letsel zijn gebitsbeschadigingen, niet-gecompliceerde breuken, inwendig letsel en ontsierende littekens. Het smartengeld dat u ontvangt voor de impact van deze vormen van letsel op jouw leven bedraagt tussen de €1.500 en €3.500.

Voorbeeld smartengeld bij matig letsel

Bij matig letselschade hebben we het bijvoorbeeld over gedeeltelijke amputatie van vingers, whiplash, gescheurde kniebanden en gecompliceerde botbreuken. De smartengeldvergoeding die u ontvangt voor matig letsel ligt tussen de € 3.500 en € 9.000.

Voorbeeld smartengeld bij ernstig letsel

Onder ernstig letsel verstaan we vormen van letsel als eenzijdige doofheid, een coma, schedelbasisfractuur, een lange periode van ziekenhuisopname, blijvend functieverlies/invaliditeit en ernstig inwendig letsel. Dit zijn voorbeelden die een flinke negatieve uitwerking kunnen kunnen hebben op jouw leven. De hoogte van de smartengeldvergoeding ligt tussen de € 9.000 en € 21.000.

Voorbeeld smartengeld bij zwaar letsel

Bij een zware vorm van letselschade kunt u denken aan verlies van reuk of smaak, langdurige coma, een blijvende zware handicap of langdurige geestelijke instabiliteit. Is er sprake van zwaar letsel? Dan komt de smartengeldvergoeding uit op € 21.000 tot € 43.000.

Voorbeeld smartengeld bij zeer zwaar letsel

Voorbeelden van zeer zwaar letsel zijn blindheid, amputatie van ledematen, dwarslaesie of verlies van de spraak. Bij zeer zwaar letsel kan de hoogte van het smartengeld uitkomen op € 43.000 tot € 76.000.

Voorbeeld smartengeld bij uitzonderlijk zwaar letsel

De meest ernstige categorie is uitzonderlijk zwaar letsel. Onder deze categorie vallen voorbeelden als volledige dwarslaesie, zeer ernstige brandwonden of verlies van de mogelijkheid om nog te kunnen communiceren. Deze vormen van letsel hebben erg veel impact op uw leven en geeft u ook recht op een smartengeldvergoeding van € 76.000 of meer.

Hulp nodig bij het claimen van smartengeld?

Heeft u vragen over de richtlijnen voor het claimen van smartengeld? Of wilt u graag hulp bij het claimen van smartengeld? Wij van DAS helpen u daar graag bij. Wij hebben veel kennis en ervaring omtrent de wetten en regels bij letselschade. Vraag gratis een adviesgesprek aan voor letselschadehulp.

Lees verder