Predispositie & pre-­existentie: wat zijn de gevolgen voor mij?

Uw medische voorgeschiedenis kan invloed hebben op de schadevergoeding die u krijgt voor uw medische schade. Wij helpen u graag verder!

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel:  088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Medische voorgeschiedenis na een ongeval

Zodra er sprake is van een ongeval met als gevolg medische klachten wordt er bijna altijd gekeken naar uw medische voorgeschiedenis. Wij vragen deze op namens onze medisch adviseur. Het dossier wordt daarna pas verstrekt aan de tegenpartij met toestemming van u. Dit wordt gedaan om te achterhalen of het letsel het gevolg is van het ongeval. In sommige gevallen kan predispositie of pre-existentie er namelijk voor zorgen dat de tegenpartij een minder hoge schadevergoeding hoeft te betalen.

Wat betekent predispositie?

Het kan zijn dat u een bepaalde kwetsbaarheid of aanleg heeft voor bepaalde klachten of ziektes. U bent dus vatbaarder voor die klachten dan een gemiddeld persoon. Hierbij spreekt men over predispositie. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een genetische aanleg heeft voor depressiviteit en na het ongeval in een depressie raakt waardoor u tijdelijk niet kunt werken. Hierbij is er sprake van genetische predispositie, want in deze situatie is het ongeval niet 100% de oorzaak van uw depressiviteit. Deze klachten hadden ook in een situatie zonder ongeval kunnen ontstaan.

Wat betekent pre-existentie

Er is sprake van pre-existentie zodra de medische klachten en/of beperkingen al bestonden voor het ongeval of dat u al eerder medische klachten had die vergelijkbaar zijn met de klachten die u overhoudt aan het ongeval. U had bijvoorbeeld rugklachten voor het ongeval en na het ongeval nog steeds of zijn verergerd. Het is dan de vraag of het ongeval de oorzaak is van de klachten. Het kan ook zijn dat u kort op elkaar twee keer wordt aangereden van achteren. Het is dan lastig vast te stellen welke klachten door welk ongeval komen.

Wat betekent dit voor mijn schadevergoeding

Zodra iemand anders aansprakelijk is voor een ongeval, is het natuurlijk nooit uw schuld dat u klachten heeft ondanks uw medische voorgeschiedenis. Er wordt daarom altijd gekeken naar de hypothetische situatie waarin u zou zitten zonder het ongeval en met het ongeval. Hierbij wordt de vraag gesteld: hadden de klachten zich zonder het ongeval ook op deze manier ontwikkeld? Een medisch adviseur kan hierbij helpen, waardoor het belangrijk is om een jurist in te schakelen.

Zodra de klachten voor het ongeval al bestonden en er dus sprake is van pre-existentie, hoeft de aansprakelijke geen schadevergoeding te betalen voor het letsel dat niet is veroorzaakt door het ongeval. Het is echter niet altijd zo zwart wit. Het verschilt per zaak hoe hier naar gekeken wordt.

De schade die het geval is van predispositie, moet echter wel gewoon vergoed worden. Er kan namelijk niet verwacht worden dat het slachtoffer een kerngezond persoon is. De verzekeraar moet het slachtoffer nemen zoals deze is.

Juridische hulp nodig?

Zowel predispositie als pre-existentie zorgen vaak voor lastige discussies, waardoor het van belang is dat u wordt geholpen door een jurist. Heeft u hier vragen over of heeft u te maken met een ongeval? Wij helpen u graag!

Lees verder