Hoe claim je de schade na een aanrijding?

Eén ding is zeker: een verkeersongeval gaat je niet in de koude kleren zitten. Eerst heeft de schrik de overhand. Daarom is het belangrijk dat je snel handelt, als je daartoe in staat bent. Bij bijna ieder verkeersongeval is er sprake van schade aan het voertuig of zelfs letselschade. Maar hoeveel schadevergoeding krijg je en hoe claim je de schade

Bij DAS helpen we je het hoofd koel te houden. Wij beantwoorden belangrijke vragen en geven je persoonlijk advies. Claim waar je recht op hebt en plan een vrijblijvend gesprek met een van onze juridische specialisten.
   
 

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wie is aansprakelijk bij een verkeersongeval

Wie is aansprakelijk bij een verkeersongeval? Een belangrijke vraag om te stellen en vooral te onderzoeken. Ieder verkeersongeval is anders. Zo kan een verkeersongeval bestaan uit verschillende betrokkenen. Denk hierbij aan voetgangers, fietsers, motorrijders of automobilisten. Het type verkeersdeelnemer bepaalt in welke mate deze wel of niet aansprakelijk is. 

Dat klinkt misschien vreemd. Je zou denken dat de verantwoordelijke van het verkeersongeval aansprakelijk is en de schadevergoeding moet betalen. Toch is de wet- en regelgeving anders zodra er een auto en fietser bij betrokken zijn. Het type voertuig en het soort verkeersongeval bepalen de toekenning van de schadevergoeding.
 

Hoe is de schadevergoeding opgebouwd?

Nadat de bestuurder aansprakelijk is gesteld, heb je recht op een schadevergoeding. Er komen veel schadeposten in aanmerking voor een vergoeding. Denk aan de gemaakte extra kosten en het verlies van inkomen. Een vergoeding van de letselschade kan bestaan uit materiële en immateriële schadevergoeding.

Onder materiële schade verstaan we alle gemaakte onkosten en het mogelijke verlies van inkomen. Dit gaat veel verder dan alleen de schade aan je auto. Ook de kosten die je hebt gemaakt om naar je doktersafspraken te komen, kun je bijvoorbeeld indienen. Immateriële schade is de mentale en psychische opgelopen schade door het ongeval. Je kan dan in aanmerking komen voor smartengeld. Omdat immateriële schade niet in geld uit te drukken is, is het moeilijk om hier een bedrag aan te koppelen. Bewaar zoveel mogelijk bewijslasten van materiële en immateriële schade om de schadevergoeding te krijgen waar je recht op hebt. Wil je meer weten over de verschillende soorten schade? Lees via deze link alles over schadevergoedingen.

 

Hoe claim je de schade na een verkeersongeval?

Een schadevergoeding na een verkeersongeval kun je pas claimen na het aansprakelijk stellen van de betrokken partij. Het is belangrijk dat je deze persoon zo snel mogelijk aansprakelijk stelt per aangetekende brief. Volg onderstaand stappenplan voor het claimen van een schadevergoeding na een verkeersongeval. Het is ook mogelijk om je rechtstreeks te melden bij de verzekeraar.

1. Relevant bewijsmateriaal verzamelen

Verzamel relevant bewijsmateriaal vanaf het plaatsvinden van het verkeersongeval. Deze bewijsstukken helpen bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Denk hierbij aan:

  • Foto's of video's van de plek van het verkeersongeval en de vervoersmiddelen
  • Getuigenverklaringen
  • Ingevulde schadeformulieren
  • Proces-verbaal van de politie

2. Schakel juridische specialisten in

Het claimen van een schadevergoeding en het aansprakelijk stellen na een verkeersongeval zijn specifieke juridische kwesties. De wet- en regelgeving kent verschillende uitzonderingen op de regel. Dit maakt het voor jou als slachtoffer niet makkelijker om te claimen waar je recht op hebt. Je hebt het druk genoeg met je herstel. Laat het uitzoekwerk en papierwerk over aan juridische specialisten. Zij krijgen dagelijks te maken met verschillende verkeersongevallen.

3. Stel de tegenpartij aansprakelijk

Het is dus belangrijk dat je de tegenpartij zo snel mogelijk aansprakelijk stelt. Dit heeft te maken met de verjaringstermijn. Daarnaast heb je nog vers in je geheugen wat er is voorgevallen en wat de extra gemaakte kosten zijn. Stel de tegenpartij aansprakelijk met een aangetekende aansprakelijkheidsbrief.

4. Maak kosten van letselschade inzichtelijk

Maak inzichtelijk welke kosten je maakt na het verkeersongeval. Denk aan de kosten die je al gemaakt hebt, maar ook welke kosten je nog verwacht. Daaronder vallen: schade aan je spullen, medische kosten, reiskosten, verlies van inkomen en smartengeld.

5. Vraag een voorschot aan

Goed werk heeft tijd nodig. Het krijgen van een schadevergoeding na een verkeersongeval kan soms wel jaren duren. Dit kan extra vervelend zijn als de kosten door het ongeval oplopen. Vraag daarom een voorschot op je schadevergoeding aan.

6.Claim je schadevergoeding

De schade is bepaald en de tegenpartij is aansprakelijk gesteld. Dan is het tijd voor de laatste stap: het claimen van je totale schadevergoeding. Doordat de tegenpartij aansprakelijk is gesteld, is deze verplicht om de gemaakte schade aan jou te vergoeden.

Juridische hulp bij een verkeersongeval

Een verkeersongeval kan veel stress met zich meebrengen. Dan is het extra fijn en ook belangrijk dat een ervaren jurist jou helpt. Laat je ontzorgen en focus je op je herstel. Jouw jurist inventariseert en berekent de opgelopen schade. Ook stellen ze vast welke schadeposten voor een vergoeding in aanmerking komen. In de online test kun je inschatten hoeveel schadevergoeding je terugkrijgt.
Lees verder

Veelgestelde vragen