Wat moet je doen na een verkeersongeval?

Je bent onderweg naar je werk, een afspraak of naar familie. Nietsvermoedend rijd je de route die je uit je hoofd kent. Maar dan gaat het mis. Je krijgt een auto-ongeluk. De tijd staat voor je gevoel even stil. Ben je zelf oké? Is de ander in orde? Wat is de schade?


Je bent slachtoffer van een verkeersongeval. Dat besef komt vaak pas op een later moment. Dat is niet gek. Op het moment zelf zit je vol adrenaline en gaan je emoties alle kanten op. We begrijpen dat het lastig is om meteen de juiste stappen te zetten na een verkeersongeval. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. De kans bestaat namelijk dat je recht hebt op een schadevergoeding.


We helpen je graag op weg. Lees hier de 5 concrete stappen die je moet nemen na een verkeersongeval.


Neem deze 5 stappen na een verkeersongeval

Wat moet je doen na een verkeersongeval? Zorg dat je op de hoogte bent van deze 5 stappen. Wacht niet te lang. Dan loop je kans dat je niet alles meer herinnert. Of dat je belangrijk bewijsmateriaal niet hebt verzameld.

1. Vul een schadeformulier in

Misschien is een van de betrokken partijen het niet eens met de schuldvraag. Vul altijd een Europees Schadeformulier in. Zo heb je meteen alle gegevens van de tegenpartij. Loop na het invullen van het formulier alle gegevens goed na. Staan die gegevens er goed in en is het zo duidelijk hoe het verkeersongeval is ontstaan, zodat er iemand aansprakelijk kan worden gesteld. Kijk goed of alle kruisjes in het midden zijn ingevuld en onderteken samen het formulier.

2. Verzamel bewijs

Beter te veel bewijs, dan te weinig. Verzamel gegevens van getuigen om ze op een later moment te benaderen. Als er politie aanwezig is, vraag je altijd naar het proces-verbaalnummer. Maak genoeg foto’s van eventuele slipsporen, glas en zichtbare schade aan voertuigen. Alle bewijsmaterialen samen geven een beeld van de ernst van het verkeersongeval en van wie schuldig is bij de aanrijding. Een handige tip: schrijf na het ongeval voor jezelf op wat er is gebeurd. Dit helpt bij het indienen van een schadevergoeding. Denk aan wanneer en waar het ongeval plaatsvond, of je gewond bent geraakt, wat de klachten waren en/of je naar het ziekenhuis bent geweest.

3. Laat je nakijken door de huisarts

Na een verkeersongeval zit je vol met adrenaline. Dan kun je pas later last krijgen van klachten. Ga daarom ook bij lichte klachten, zoals nekpijn, langs de huisarts. Niet alleen om je hele lichaam na te laten kijken, maar ook om te voorkomen dat de opgelopen klachten voor een langere periode aanhouden. Daarnaast is dit ook belangrijk om letselschade te claimen. Door letselschade vast te laten stellen, bouw je een medisch dossier op. Dit kan de doorslaggevende factor zijn voor het krijgen van een vergoeding voor de extra gemaakte kosten.

4. Houd alle schadeposten bij

Bij letselschade maken we onderscheid tussen materiële en immateriële schade. Van het aansprakelijk stellen tot het krijgen van een schadevergoeding: het is vaak een lange weg. De kans is groot dat bonnetjes verloren gaan en je je niet iedere schadepost herinnert. Houd vanaf het moment van het verkeersongeval alle gemaakte kostenposten bij.

5. Win advies in bij een juridische partij

Er zijn allerlei soorten verkeersongevallen. Bij elk verkeersongeval is het opnieuw de vraag wie aansprakelijk is en waar je recht op hebt. De juridisch specialisten van DAS zetten zich voor je in. Vraag altijd advies over je letselschade. Ook wanneer je denkt dat je geen recht hebt op een schadevergoeding. Wij zorgen voor het papier- en uitzoekwerk, jij richt je op je herstel. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Onderschat de impact van een verkeersongeval niet

Hopelijk gaat het nu goed met je. Een verkeersongeval gaat de meeste mensen niet in de koude kleren zitten. Zo ontstaan bij sommigen bepaalde klachten zoals de angst om weer aan het verkeer deel te nemen. Anderen ervaren sinds het ongeluk meer stressklachten. Zorg goed voor jezelf. Vraag op tijd om hulp uit je omgeving. Praat erover of volg een training om je zelfvertrouwen weer terug te krijgen.

Dit soort psychische klachten vallen onder immateriële schade. Is de impact zó groot dat je wordt belemmerd in je dagelijkse werkzaamheden of activiteiten? Dan kun je een schadevergoeding claimen. Vraag advies aan een letselschade jurist. Die brengt in kaart wat je situatie is en waar je recht op hebt.

Voorkom financiële risico’s door letselschade

Heb je letselschade, dan loop je een groot risico lopen om in financiële problemen te komen. Zeker wanneer (een deel van) je inkomsten wegvallen, terwijl je juist door je letselschade hoge en onverwachte kosten maakt. Zorg dat je tijdig voorschotten claimt. Wacht niet met het indienen van schadeclaims. Zodra je extra kosten maakt, bespreek je dat met een letselschadejurist. Zo krijg je sneller je geld terug en verklein je de kans dat je in financiële problemen komt.

Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.