Wie is aansprakelijk bij schade?
Voordat je begint aan een letselschadezaak is het belangrijk om te achterhalen wie er aansprakelijk is voor de schade. Wie dit is, is echter afhankelijk van het type ongeval/letselschade. Voor letselschade door een bedrijfsongeval moet u met andere zaken rekening houden dan voor letselschade door een verkeersongeval. Wij hebben de meest voorkomende situaties voor u uitgewerkt.
Aansprakelijk stellen letselschade
Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval? Dan is het belangrijk om iemand aansprakelijk te stellen voor deze schade. Dit moet u doen binnen de verjaringstermijn. Doet u dit na vijf jaar, dan kunt u in de meeste gevallen geen schadevergoeding meer afdwingen. Maar hoe doet u dit? Wij doorlopen de stappen die u moet doorlopen om iemand aansprakelijk te stellen voor letselschade. De jurist achterhaald bijvoorbeeld als eerste of er sprake is van een onrechtmatige daad en bepaalt ook wie er aansprakelijk is.
Tegenpartij aansprakelijk stellen
Als de verzekeraar niet bekend is, kan een jurist de tegenpartij persoonlijk aansprakelijk stellen. De jurist moet dan in een brief duidelijk aangeven wat er is gebeurd en wat de tegenpartij fout heeft gedaan. De jurist volgt verder dezelfde stappen als in een normale situatie.
Kwalitatieve aansprakelijkheid
Dit wordt ook wel risicoaansprakelijkheid genoemd en is van toepassing wanneer een persoon aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die door een ander veroorzaakt is. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de eigenaar van een hond die letselschade heeft veroorzaakt bij een persoon. De eigenaar is namelijk verantwoordelijk voor het gedrag van de hond en daarbij dus ook aansprakelijk voor de schade die de hond aanbrengt. We nemen alle voorbeelden van kwalitatieve aansprakelijkheid met u door.