Iemand aansprakelijk stellen voor letselschade

Bij letselschade heeft u vaak te maken met materiële en immateriële schade. Materiële en immateriële schade kunnen hoog oplopen, waardoor het belangrijk is om te kijken of u hier iemand aansprakelijk voor kan stellen. Wij leggen uit hoe!

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

 • Als je geen verzekering hebt
 • Ontdek online je rechtspositie
 • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
 • Onze hulp is geheel kosteloos
 • Gratis advies, bel:  088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wanneer kunt u iemand aansprakelijk stellen?

Of u iemand aansprakelijk kunt stellen hangt af van verschillende factoren. Allereerst moet er sprake zijn van een onrechtmatige daad. Daarnaast hangt het ook van de situatie waarin u letselschade heeft opgelopen. Voor een verkeersongeval gelden er bijvoorbeeld speciale regels afhankelijk van met wie u een ongeval heeft gehad. Lees hier meer over in ons artikel ‘wie is aansprakelijk bij bij (letsel)schade?'

Termijn aansprakelijk stellen schade

Als u in aanmerking wilt komen voor een schadevergoeding moet u degene binnen verjaringstermijn aansprakelijk stellen. Dat betekent dat u na een bepaalde periode geen schadevergoeding meer kan afdwingen. Het is daarom altijd belangrijk om dit snel te doen. De standaard verjaringstermijn is vijf jaar nadat u met zowel de schade als met de aansprakelijke persoon bekend bent geworden. Er is echter ook een absolute verjaringstermijn. Dan kunt u tot 20 jaar na het ongeval nog een schadevergoeding claimen. Dit gebeurd echter alleen in uitzonderlijke gevallen. Bij een verkeersongeval kan iemand direct schade vorderen bij de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Die vordering verjaart 3 jaar na het ongeval richting de WAM maar niet tegen de persoon in kwestie.

Heeft u meer tijd nodig? Dan kunt de verjaringstermijn stuiten. Dit wordt ook wel het ‘stuiten van de verjaring’ genoemd. Dit moet u doen middels een aangetekende schriftelijke mededeling aan de tegenpartij. Vervolgens gaat de verjaringstermijn opnieuw lopen.

Iemand aansprakelijk stellen voor letselschade

Om iemand aansprakelijk te stellen voor uw letselschade moet u de volgende stappen doorlopen:

 1. Bepaal wie aansprakelijk is voor de schade. Dit is afhankelijk van het type ongeval u heeft gehad. Bij een verkeersongeval zijn er verschillende richtlijnen afhankelijk van de type verkeersdeelnemers dat betrokken waren bij het ongeval. Neem contact op met een letselschade jurist
 2. Laat een jurist een aansprakelijkheidsbrief naar degene die u aansprakelijk wilt stellen voor uw materiële schade versturen.

U kunt iemand ook alleen voor de materiële schade aansprakelijk, zoals schade aan uw voertuig, stellen.

Erkennen aansprakelijkheid

Vaak zal de aansprakelijke partij verwijzen naar zijn verzekeraar. Die zal namens de tegenpartij beslissen of zij aansprakelijkheid erkent. Erkent de verzekeraar aansprakelijkheid? Dan kan uw schade verhaald worden. De bewijslast ligt in het begin bij de eisende partij. Deze moet door middel van bewijs aantonen waaruit zijn schade bestaat en dat deze schade het gevolg is van het ongeval

Vraag juridisch advies

Wilt u er zeker van zijn dat u geen kostenposten vergeet en dat u de juiste informatie verstuurd? Neem dan contact op met een letselschade jurist. Hij/zij is gespecialiseerd in letselschade zaken en weet hierdoor precies wat u kunt doen en wat uw rechten zijn. Daarnaast helpen zij u ook bij het versturen van een schadeclaim en alles wat daarbij komt kijken. Hierdoor zorgt u er bijvoorbeeld ook voor dat u geen kosten vergeet mee te nemen in uw schadeclaim. Onze letselschade team staat klaar om u te helpen. Lees meer over hulp bij letselschade via DAS.

Schrijf een aansprakelijkheidsbrief

Als u iemand aansprakelijk wilt stellen voor uw materiële schade kunt u diegene het beste informeren via een brief. Dit wordt ook wel een aansprakelijkheidsbrief genoemd. De volgende onderdelen moeten aanwezig zijn in de brief:

 • Uw contactgegevens
 • De datum en toedracht van het ongeval
 • De datum van verzending (van de brief)
 • Termijn waarin u een antwoord verwacht
 • Verstuur een aangetekende brief zodat u zeker weet dat hij aankomt
 • Stuur een bewijs mee om de kans van slagen te vergroten

Wilt u graag een voorzetje? Download dan onze voorbeeldbrief aansprakelijk stellen letselschade.

Lees verder