Iemand aansprakelijk stellen voor letselschade

Je bent helaas terechtgekomen in een ongeluk en hebt letselschade opgelopen. Dit is waarschijnlijk een moeilijke en vervelende situatie. In de meeste gevallen kun je iemand aansprakelijk stellen. Ontdek hoe.

Wanneer kan ik iemand aansprakelijk stellen voor letselschade?

Of je iemand
aansprakelijk kunt stellen voor letselschade, hangt af van verschillende factoren. Er moet bijvoorbeeld sprake zijn van een onrechtmatige daad. Daarnaast is de situatie waarin je letselschade hebt opgelopen van belang. Voor een verkeersongeval gelden er bijvoorbeeld speciale regels.

Termijn aansprakelijk stellen schade

Om aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding, stel je de verantwoordelijke persoon binnen de geldende verjaringstermijn aansprakelijk. Dit betekent dat je binnen een bepaalde periode de schadevergoeding moet eisen, anders vervalt je recht op compensatie. Het is daarom van groot belang om dit snel te doen.
De standaard verjaringstermijn is 5 jaar nadat je op de hoogte bent geraakt van zowel de schade als de persoon die verantwoordelijk is. In uitzonderlijke gevallen geldt een absolute verjaringstermijn van 20 jaar.
Bij verkeersongevallen kun je direct een schadevergoeding claimen bij de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Deze vordering verjaart na 3 jaar. Als je de betrokken persoon (los van deze WAM) aansprakelijk wilt stellen, geldt wél een verjaringstermijn van 5 jaar.
Als je meer tijd nodig hebt, kun je de verjaringstermijn stopzetten. Dit wordt ook wel "het stuiten van de verjaring" genoemd. Je doet dit met een aangetekende schriftelijke mededeling aan de tegenpartij. Hierdoor begint de verjaringstermijn opnieuw te lopen.

Iemand aansprakelijk stellen voor letselschade

Zo stel je iemand aansprakelijk voor jouw letselschade:

  1. Bepaal
    wie aansprakelijk is voor de schade. Dit hangt af van het type ongeluk dat je hebt gehad. Bij een verkeersongeluk kunnen er bijvoorbeeld verschillende partijen betrokken zijn; bij een bedrijfsongeval is je werkgever of een collega misschien aansprakelijk.
  2. Neem contact op met een letselschadejurist.
  3. Stel samen met de jurist een brief op waarin je de verantwoordelijke partij aansprakelijk stelt.

Je kunt iemand ook alleen voor de
materiële schade
aansprakelijk stellen.

Erkennen aansprakelijkheid

In de meeste gevallen verwijst de aansprakelijke partij je door naar een verzekeraar. Die zal namens de tegenpartij beslissen of de aansprakelijkheid erkend wordt. Erkent de verzekeraar aansprakelijkheid? Dan kan jouw schade verhaald worden. De bewijslast ligt in beginsel bij jou. Jij moet dus kunnen aantonen wat de schade precies is én dat dit het gevolg is van het ongeval.

Vraag juridisch advies

Het is verstandig om de hulp van een letselschadejurist in te schakelen. Die is gespecialiseerd in dit soort zaken en weet precies wat je rechten zijn. Daarnaast helpt die je bij het verhalen van jouw schade en alles wat daarbij komt kijken. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat je geen kosten vergeet mee te nemen in jouw claim. Ons
letselschadeteam staat altijd voor je klaar.

Schrijf een aansprakelijkheidsbrief

Als je iemand aansprakelijk wilt stellen voor jouw letselschade, stuur je diegene een aangetekende brief,

  • Jouw contactgegevens
  • De datum en toedracht van het ongeval
  • De datum van verzending (van de brief)
  • Omschrijf waarom je de andere partij aansprakelijk acht
  • Termijn waarin je antwoord verwacht
  • Stuur bewijs mee, denk bijvoorbeeld aan een Schade Aangifte Formulier (Saf), Proces-verbaal, foto’s of getuigenverklaringen

Wil je graag een voorzetje? Download onze
voorbeeldbrief aansprakelijk stellen letselschade.

Veelgestelde vragen

Als je weet wie aansprakelijk is voor je letselschade, laat je een brief opstellen waarin je diegene aansprakelijk stelt. Wordt de aansprakelijkheid niet erkend? Dan mag je naar de rechter stappen. Als de aansprakelijk wél is vastgesteld, kun je de schade in kaart brengen en verhalen.



Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.