Wie is aansprakelijk bij (letsel)schade

Om te bepalen of u recht heeft op een schadevergoeding voor uw letsel moet er bepaald worden wie er aansprakelijk is. Er zijn echter verschillende soorten ongevallen en voor elk ongeval zijn andere regels voor aansprakelijkheid van kracht. Wij nemen de verschillende richtlijnen kort met u door!

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel:  088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Wie is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?

Bent u op werk of tijdens werktijd betrokken bij een ongeval en heeft u daar letselschade aan overgehouden? In sommige gevallen is uw werkgever dan aansprakelijk voor deze schade. Uw werkgever heeft een zorgplicht en als hij zich daar niet aan heeft voldaan, kunt u hem aansprakelijk stellen voor uw schade. Lees meer over aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval en wat u kunt doen.

Wie is aansprakelijk bij een verkeersongeval?

Wie er aansprakelijk is bij een verkeersongeval is afhankelijk van wie er een verkeersfout heeft gemaakt en wie er bij betrokken was. Als er een ongeval tussen twee gemotoriseerde verkeersdeelnemers plaatsvindt is de aansprakelijkheidsvraag namelijk anders dan bij een verkeersongeval met een voetganger of fietser en een gemotoriseerde verkeersdeelnemer. Fietsers en voetgangers (niet-gemotoriseerde verkeersdeelnemers) worden extra beschermd i.v.m. hun kwetsbaarheid. Wij vertellen u alles over aansprakelijkheid bij een verkeersongeval. Een whiplash is een veelvoorkomend probleem bij een verkeersongeval. Benieuwd naar de regels? Lees meer over ‘whiplash letselschade’.

Kan de gemeente aansprakelijk zijn?

De gemeente is verantwoordelijk voor het goed onderhouden van de weg. Er mogen namelijk geen gevaarlijke situaties ontstaan door bijvoorbeeld losliggende tegels, onverlichte paaltjes of gaten in de weg. Het is de taak van de gemeente om dit tijdig te signaleren en op te lossen zodat ongevallen worden voorkomen. Doet de gemeente dit niet en overkomt u een ongeval, dan kunt u de gemeente aansprakelijk stellen. Lees meer over richtlijnen om de gemeente aansprakelijk te stellen voor uw letselschade.

Wie is aansprakelijk bij een medische fout?

Het kan voorkomen dat een medische ingreep fout gaat, waardoor u schade oploopt. In sommige situaties kunt u de arts of het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor deze schade. Er moet dan ten eerste wel sprake zijn van medisch onzorgvuldig handelen. Elke medische behandeling gaat gepaard met risico’s, maar u moet hier ook wel goed over geïnformeerd zijn. Lees meer over medische fout aansprakelijkheid en de stappen die u kunt volgen.

Wie is aansprakelijk voor letselschade dat veroorzaakt wordt door iemand anders?

Soms kan het voorkomen dat iemand aansprakelijk is voor de schade die iemand anders heeft veroorzaakt. Dit wordt ook wel kwalitatieve of risicoaansprakelijkheid genoemd. Deze vorm van aansprakelijkheid is niet gebaseerd op schuld of verwijtbaarheid, omdat degene die aansprakelijk is niets te verwijten is. Ouders zijn bijvoorbeeld risicoaansprakelijk voor hun kinderen t/m dertien jaar. Als een kind letselschade veroorzaakt bij een ander persoon zal de ouder daar aansprakelijk gesteld voor worden. Bezitters van een dier zijn ook aansprakelijk voor de gedraging van het dier.