Rijangst na een ongeluk: waar heb je recht op?

Wist je dat in Nederland tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen een vorm van rijangst hebben? De oorzaken lopen uiteen van faalangst tot een trauma door een verkeersongeval.

Onderschat de impact van een trauma niet. Je kunt een ongeval blijven herbeleven. Dit noemen we ook wel een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Misschien heb jij hierdoor extra onkosten gemaakt door het volgen van bijvoorbeeld rijangsttherapie? Of kosten voor een psycholoog of therapeut? Die kan je terugkrijgen: dat noemen we een immateriële schadevergoeding. De juridisch specialisten van DAS helpen je daarbij.

Wat is rijangst?

Bij rijangst ervaar je angstgevoelens tijdens het rijden in een auto, op een motor, brommer of fiets. Waar die angst vandaan komt, verschilt per persoon. Ook in hoeverre het je beperkt om de weg op te gaan. Bij rijangst vermijd je het liefst snelwegen, bochten, bruggen en lange afstanden.

Bij rijangst mis je het overzicht in het verkeer. Het voelt alsof je geen controle over jezelf, de auto en de verkeerssituatie hebt. Zo ervaren de meeste mensen rijangst bij het rijden op de snelweg. Dit beperkt je in je bewegingsvrijheid en vermindert je levensvreugde. Hierbij kun je  recht hebben op een vergoeding in de vorm van smartengeld. Dat is wel afhankelijk van jouw eigen situatie.

Verminderde levensvreugde door rijangst

Je hebt last van rijangst na een verkeersongeluk. Dan kun je al klamme handen krijgen bij de gedachte dat je in de auto moet stappen. Beperkt dit je om naar familie en vrienden te gaan of leuke uitjes te hebben? Dan is er sprake van verminderde levensvreugde. Voor alle pijn en verdriet die je ervaart als gevolg van een verkeersongeval, heb je recht op een emotionele schadevergoeding. Dit is de schade die niet zichtbaar is of die niet direct in geld uit te drukken is.

Depressie na een ongeluk

Eén op de vijf slachtoffers van een (ernstig) verkeersongeval krijgt last van een psychische stoornis. Na een ongeluk gaat de meeste aandacht uit naar het behandelen van fysieke klachten. Maar er moet meer aandacht komen voor de psychische effecten. De tijd van het herstel maakt je onzeker en de pijn zorgt voor psychische klachten en gevoelens van onmacht. Voorkom een depressie en ga na een verkeersongeval in gesprek met een professional. Die helpt je om jouw vervelende ervaring te verwerken en met jouw klachten om te gaan.

Emotionele schadevergoeding claimen

Emotioneel kan de impact van een verkeersongeval enorm zijn. Is een andere weggebruiker aansprakelijk voor de aanrijding? Dan moet die de emotionele en andere letselschade of klachten na het auto-ongeluk zoals nekpijn vergoeden. Dat noemen we smartengeld. Dat is een verzamelnaam waaronder de vergoeding van het psychisch, emotioneel en lichamelijk leed valt.

Wanneer kom je in aanmerking voor smartengeld? Wanneer je lichamelijk en/of psychisch leed ervaart door een verkeersongeval buiten je schuld om. Toch is het lastig om een emotionele schadevergoeding te claimen. Een ervaren letselschadejurist kan jou helpen om de emotionele schade en kostenposten inzichtelijk te maken en aan te tonen wie schuldig is bij een aanrijding. Zo krijg je het smartengeld waar je recht op hebt.

Maak gebruik van de gratis juridische hulp van DAS

Rijangst gaat je niet in de koude kleren zitten. Er kan veel psychisch, emotioneel en lichamelijk leed achter zitten. Dit beperkt je in je bewegingsvrijheid en vermindert je levensvreugde. De letselschadejuristen van DAS hebben de kennis en ervaring in huis om jouw emotionele schade aan te tonen. Wij nemen het papierwerk uit handen. Zo hoef jij je alleen te focussen op je herstel. En zorgen wij dat jij krijgt waar je recht op hebt.

Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.