Wat doe je na een verkeersongeval met een dronken bestuurder?

Een verkeersongeval is al erg genoeg. Niet alleen door de schrik, maar ook omdat je vaak te maken hebt met (letsel)schade. En dan kom je er ook nog achter dat de bestuurder van het betrokken voertuig heeft gedronken. Dat verandert de situatie. De dronken bestuurder bracht je opzettelijk in gevaar.

Want wie is nu aansprakelijk na een verkeersongeval? Hoe zit het nu met een schadevergoeding via de autoverzekering? En waar heb je recht op? Laten we bij het begin beginnen. Lees hier welke stappen je moet nemen bij een verkeersongeval waarbij de bestuurder heeft gedronken.

Stappenplan na een verkeersongeval met dronken bestuurder

Allereerst bel je de politie. Dit is heel belangrijk. De politie kan vaststellen dat de bestuurder bij het verkeersongeval onder invloed was. Vraag daarnaast de contactgegevens aan mensen die het ongeval zagen gebeuren. Ze geven het bewijs van hoe het ongeval heeft plaatsgevonden. De volgende stap is het doen van aangifte. Het rijden onder invloed valt onder een misdrijf. Zeker bij het verhalen van de gemaakte letselschade kan dit in je voordeel werken.

De verzekeraar van de auto van de dronken bestuurder is verplicht om de schade te vergoeden. Natuurlijk wel na het aansprakelijk stellen van de bestuurder.

Rijden onder invloed: wie is aansprakelijk?

Net als bij ieder verkeersongeval wordt beoordeeld wie aansprakelijk is voor de klachten na een auto-ongeluk en de veroorzaakte letselschade. Zelfs wanneer de andere bestuurder meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol heeft gedronken. Want wie zat er fout en wie maakte een verkeersfout? Als je zelf ook een verkeersfout hebt gemaakt, weegt dat mee.

Natuurlijk is de rechter in staat om de situatie goed in te schatten en te beslissen wie er schuldig is bij een aanrijding. De schuld ligt eerder bij de dronken bestuurder dan bij jezelf. Vervolgens bepalen de bewijslasten wie aansprakelijk is. Denk aan foto’s, aangifte bij de politie en getuigenverklaringen.

Letselschade claimen

Bij een verkeersongeluk is bijna altijd sprake van nekpijn of nog ergere (letsel)schade. Enorm vervelend. Sommige schadeposten zijn meteen duidelijk, maar ook op de lange termijn kun je te maken krijgen met onverwachte kostenposten. Denk aan medische kosten of verlies van inkomsten.

Een schadevergoeding kun je alleen claimen wanneer je de andere partij aansprakelijk stelt voor de letselschade. Dit doe je via een aangetekende brief. Daarna kun je alle ‘redelijke’ gemaakte schadeposten op de aansprakelijke partij verhalen. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van het opgelopen letsel. Hierbij maken we onderscheid tussen materiële schade en immateriële schade.

Helaas is het verhalen van letselschade vaak een lastig en langdurig proces. Zeker wanneer er sprake is van alcoholgebruik. Vaak is een letselschadejurist nodig om dit dossier te behandelen. Zorg na een verkeersongeval goed voor jezelf en laat het papierwerk aan jouw juridisch specialist over.


Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.