Soorten schade­vergoedingen bij letsel­schade

Doordat letselschade kun je ook te maken krijgen met torenhoge kosten. Ben je zelf niet verantwoordelijk voor de schade? Dan kun je de kosten verhalen bij de persoon die wel aansprakelijk is voor het voorval. Maar op wat voor soort schadevergoedingen heb je eigenlijk recht? Wij helpen je daar graag mee in een persoonlijk gesprek! Lees hieronder meer.

Hoe we je kunnen helpen

DAS helpt je verder, of je nu verzekerd bent of niet. Onze ervaren juristen staan voor je klaar.

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Niet verzekerd?

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist.
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

U kunt vaak veel meer claimen dan u zou verwachten. Uiteraard is onderstaande lijst niet compleet. Onze letselschade juristen kunnen u altijd helpen om alle schade te inventariseren en te ondersteunen bij het claimen van letselschade.

1# Veranderde woonsituatie of verhuiskosten

Als u ernstig letsel heeft opgelopen kan het zijn dat u niet meer veilig kunt wonen in uw huidige woonsituatie. Een traplift kan daarbij een hulp zijn of misschien dient uw woning gelijkvloers gemaakt te worden. Dergelijke kosten kunnen hoog oplopen en zijn te verhalen bij de aansprakelijke partij. Als er geen mogelijkheid is tot het aanpassen van de woonsituatie en u genoodzaakt bent te verhuizen, kunnen ook deze kosten worden geclaimd.

2# Aangepast sporten

Als u graag sport, dan wilt u wellicht ook gewoon blijven sporten na het oplopen van uw letsel. Als dit niet zo maar kan op dezelfde manier al u voorheen deed, kunnen daar speciale kosten bij komen kijken. Denk aan een personal coach of een begeleider die u helpt bij het uitvoeren van de oefeningen. Maar ook als u bijvoorbeeld op advies van uw fysiotherapeut moet zwemmen en daardoor abonnementskosten maakt. Al deze kosten kunt u indienen.

3# Vervoerskosten

Heeft u letsel opgelopen waardoor u absoluut niet meer deel mag nemen aan het verkeer? Zoals een gebroken been of pols. Door uw letselschade bent u dus genoodzaakt alternatief vervoer te regelen. De kosten die u moet maken om van A naar B vervoert te worden, omdat u het zelf niet kan, kunt u terugkrijgen. Ook de extra vervoerskosten die u maakt door bezoeken aan medisch specialisten of als u lijdt aan mobiliteitsproblemen en voorheen altijd gebruik maakte van de fiets, maar nu het openbaar vervoer dient te gebruiken mag u indienen.

4# Inkomsten die u misloopt in loondienst

Door de schade die u heeft opgelopen kan het zijn dat u (tijdelijk) niet kunt werken. Hierdoor kan een aanzienlijke schadepost ontstaan. Deze schadepost noemen we verlies aan verdienvermogen. Sommige organisaties betalen bij ziekte niet het gehele loon door. Zo kan het voorkomen dat je tijdens ziekte maar 70% of 80% van je loon doorbetaald krijgt. Loon die u nu niet ontvangt kunt u indienen middels de schadeclaim. Vergeet niet dat u ook pensioenopbouw, vakantiegeld en eventuele bonussen misloopt. En bent u als gevolg van uw letsel genoodzaakt om van baan te switchen? Denk dan ook aan de eventuele leaseauto of de overuren die u kunt verliezen. Neem ook deze mee in de schadeclaim.

5# Inkomsten die u als ZZP’er misloopt

Als u als ZZP’er (tijdelijk) niet meer kunt werken, loopt u al uw inkomsten mis en kan u flink in de problemen raken. U heeft afspraken gemaakt met klanten die u niet kunt nakomen. De kans is dus ook nog eens groter dat u klanten gaat verliezen. Gelukkig zijn deze kosten te verhalen bij de tegenpartij. Denk daarbij ook aan eventuele kosten die door lopen, zoals de huur van een bedrijfsruimte, verzekeringen, et cetera. Of kosten voor het inhuren van een vervangende kracht (of extra personeel).

6# Kosten zonder nut

Helaas kan het voorkomen dat u door uw letsel bepaalde zaken niet meer kunt, waar u wel al voor heeft betaald. Bijvoorbeeld wanneer u niet meer kunt sporten, maar wel een jaarabonnement bij de sportschool heeft die u begin dit jaar vooruit heeft betaald. Of wanneer u kaartjes voor een pretpark heeft gekocht welke u door uw letsel niet meer kunt bezoeken. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de kosten die u moet maken voor de verzekering voor uw auto, die stilstaat omdat u door uw letsel niet in staat bent auto te rijden.

Alle zaken die u al heeft betaald, maar geen enkele ‘nut’ meer hebben, kunnen worden opgenomen in de schadeclaim. Deze kosten lopen door, terwijl u er geen ‘nut’ van heeft, oftewel geen gebruik van heeft kunnen maken. Daarom noemen we dit kosten zonder nut.

7# Verlies aan zelfbekwaamheid

Bij ernstig letsel zijn er steeds meer zaken die u zelf niet kunt. Het uitlaten van de hond, het bijhouden van uw tuin, het wassen van uw auto. Voor al deze klussen, die u voorheen zelf deed, moet u nu om hulp vragen of externe hulp inschakelen. De kosten die u hiervoor moet maken worden ingediend bij de tegenpartij.

8# Economische kwetsbaarheid

Wellicht dat u hier niet direct aan denkt, maar het kan gebeuren dat letselschade u economisch kwetsbaarder maakt. Met letselschade kan het zijn dat u eerder wordt ontslagen en u moeilijker aan een baan komt. Doordat u bijvoorbeeld niet kunt solliciteren voor banen waarbij u langer moet staan of zwaar moet tillen. Uw carrière kansen worden dus beperkt. Er moet een schatting worden gemaakt van de omvang van deze kosten. Vervolgens worden ook deze meegenomen in de schadepost.

9# Vakantie cancelen

Heeft u een vakantie in het vooruitzicht, maar moet u deze cancelen door het letsel dat u heeft opgelopen? Onwijs jammer natuurlijk en zonde van het geld! Maar gelukkig kunt u ook deze kosten verhalen bij de aansprakelijke partij. Dit geldt ook als u in de toekomst op aangepaste vakantie moet. Bijvoorbeeld omdat u extra beenruimte nodig heeft of een chalet moet huren in plaats van een tent.

10# Huishoudelijke hulp

Uw letselschade kan ervoor zorgen dat u niet meer alle huishoudelijke taken zelf uit kunt voeren. Poetsen, koken, et cetera. Gelukkig kunt u huishoudelijke hulp aanvragen of hulp vragen aan uw vrienden of familieleden, zodat huishoudelijke taken toch uitgevoerd worden. Huishoudelijke hulp is vaak een flinke kostenpost. De kosten die u maakt voor hulp in huis kunnen ook worden meegenomen in de schadeclaim. Dit geldt ook als u hulp krijgt van vrienden of familie.

11# Studievertraging

Volgt u ten tijde van het ongeval nog een studie? Dan kan het zijn dat u door uw letselschade colleges niet kunt bijwonen en tentamens niet kunt maken met mogelijke studievertraging tot gevolg. Door de vertraging neemt u later deel aan de arbeidsmarkt en loopt u dus loon mis. Voor de vergoeding van studievertraging bestaan normbedragen. Onderstaande normbedragen gelden voor 2019 en zijn vastgesteld door De Letselschade Raad. Indien u een jaar vertraging oploopt zijn de vergoedingsbedragen als volgt:

  • Basisschool: € 6.125
  • Vmbo en mbo: € 14.125
  • Havo, mbo en vwo: € 17.175
  • Hbo en wo: € 20.875

12# Wettelijk rente

Vanaf het moment dat het ongeval plaatsvindt, tot het moment dat u de schadevergoeding krijgt uitgekeerd, is de aansprakelijke partij verplicht u te voorzien van wettelijke rente. Hoe hoog deze rente is en dus het bedrag dat u ontvangt wordt bepaald door de overheid. Bij DAS beschikken wij over een rekentool waarmee we de hoogte van de wettelijke rente kunnen berekenen. Dit bedrag nemen wij mee in de schaderegeling.

#13 Sociale zekerheid

Door uw letselschade kunt u uw baan verliezen. Als u niet in de ziektewetuitkering komt, verbruikt u uw recht op een WW-uitkering en moet u dit weer opnieuw op gaan bouwen. Uiteraard wordt ook dit meegenomen in de schadeclaim.

#14 Juridische kosten

Heeft u moeite met het op een rijtje zetten van alle schade en bijkomende kosten? Dat is niet zo gek. Zoals dit lijstje al aantoont zijn er erg veel soorten schadevergoedingen waar u misschien niet aan heeft gedacht. Als u juridische hulp wenst bij het indienen van een schadeclaim kunt u ook deze kosten verhalen bij de aansprakelijke partij. Zo bent u er altijd zeker van dat alles netjes is geregeld en u alle kosten die u moet maken ook weer terug krijgt.

#15 Smartengeld

Smartengeld is een ander woord voor de vergoeding die u ontvangt voor immateriële schade. Dit is schade die niet direct op geld waardeerbaar. U kunt het zien als een verzachting of tegemoetkoming van van psychische en lichamelijke pijn, stress en andere ongemakken die u ondervindt na het ongeval. De hoogte van deze schadevergoeding is afhankelijk van meerdere factoren.

Juridische hulp nodig bij letselschade?

Heeft u hulp nodig bij het uitzoeken van alle kosten die u heeft gemaakt door letselschade? Of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Zoals u zojuist heeft gelezen, worden ook juridische kosten meegenomen in de schaderegeling. U hoeft dus niet bang te zijn dat u geld kwijt bent voor het inschakelen van een jurist. Het is altijd goed om juridische hulp te krijgen zodat u wordt geholpen bij het maken van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen met degene die aansprakelijk is voor de schade.

U hoeft helemaal niet verzekerd te zijn bij DAS om juridische hulp te ontvangen! Wij bieden verschillende On Demand oplossingen aan.

Lees verder

Veelgestelde vragen