Bedrijfsongevallen: voorbeelden
Een werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Of je nu werkt op kantoor, deelneemt aan een bedrijfsuitje of vanuit huis werkt.
Bedrijfsongevallen komen regelmatig voor. De Inspectie SZW krijgt duizenden meldingen per jaar. Bedrijfsongevallen zijn er in verschillende soorten en maten. Is er in jouw situatie sprake van een bedrijfsongeval? Of wil je weten wat je rechten zijn? Vraag advies van een letselschadespecialist van DAS.
Wanneer is er sprake van een bedrijfsongeval?
Er vindt een ongeluk plaats tijdens je werk. Een voorbeeld: je hand komt vast te zitten in een verouderde, slecht onderhouden en onveilige machine. Je loopt lichamelijke schade oftewel letsel op. Onder een bedrijfsongeval valt niet alleen lichamelijke schade. Ook psychische schade. Denk aan een burn-out door een structureel te hoge werkdruk. Of pesterijen of een traumatische gebeurtenis.
Een bedrijfsongeval vindt niet alleen plaats op de werkvloer. Ben je onderweg naar een congres of naar een klant en je krijgt een ongeluk? Dan kan dit ook een bedrijfsongeval zijn. Het is geen bedrijfsongeval als het ongeluk buiten werktijd gebeurt.
Voorbeelden van bedrijfsongevallen
Bij sommige bedrijfsongevallen kunnen we gemakkelijk aantonen dat de werkgever aansprakelijk is. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Schakel daarom altijd een letselschadespecialist in. Hoe zetten wij ons voor je in, zodat je krijgt waar je recht op hebt? Lees hieronder drie voorbeelden uit onze praktijk.
Nora wordt zwaar toegetakeld op het werk
Nora heeft haar studie sociale dienstverlening afgerond. Vol passie begint ze als jongerenbegeleidster in een kliniek voor jongeren met psychische problemen. Ze heeft het meteen naar haar zin. Toch gaat het op een dag gruwelijk mis.
Nietsvermoedend is ze met een aantal jongeren aan het tafelvoetballen. De gemoederen lopen al snel hoog op. Sommige jongens worden agressief. Nora probeert met alle goede bedoelingen de jongens te kalmeren. Maar nu wordt zij zélf het mikpunt van de agressie. Ze kan zich nauwelijks verweren, laat staan dat ze het kan stoppen.
Ze wordt flink toegetakeld. Haar kaak, neus en ribben zijn gekneusd en ze heeft een hersenschudding. En dan hebben we het nog niet eens over de psychische schade. Waar heeft Nora recht op? Hoe hebben we haar geholpen?
Lees hier het hele verhaal van Nora.
Azize verliest twee vingers én inkomsten
Azize maakt in een fabriek uien schoon. Ze hakt ze in stukjes, daarna worden ze verpakt voor de verkoop. Als alleenstaande moeder is Azize trots op haar werk. Zo houdt zij haar gezin draaiende.
Aan het einde van een werkdag maakt Azize de machine schoon. Dat doet ze elke dag. Ze ziet dat er nog één uienschil vastzit in de machine. Die probeert ze met haar hand weg te halen. Opeens komt de machine weer op gang. Haar vingers worden in de machine getrokken. Verschrikkelijk pijnlijk natuurlijk. Azize raakt twee vingers kwijt. De felle pijn blijft aanhouden en trekt door tot in haar schouder. Ze komt in de ziektewet. Haar inkomen gaat terug naar zeventig procent. Waar heeft Azize recht op? Hoe hebben we haar geholpen? Lees het hier:
we gingen voor Azize aan de slag.
Clint kan nooit meer rugbyen
Clint (26) komt vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland voor een carrière als semiprofessioneel rugbyspeler. Om wat geld bij te verdienen werkte hij als medewerker in een magazijn. Een bedrijfsongeval in zijn eerste werkweek maakt snel een einde aan zijn sportieve ambities.
Op een werkdag staat hij op een ladder van zijn werkgever. Maar de ladder is instabiel. Clint valt ongelukkig op de harde betonnen vloer. Het gevolg? Een breuk van zijn scheenbeen tot enkel. Na een operatie moet Clint lang revalideren. Maar dat is niet alles. Ook zijn medische kosten lopen op en zijn salaris wordt niet doorbetaald. Gelukkig neemt Clint snel contact met ons op. Wij maken hem duidelijk dat zijn werkgever aansprakelijk is. Uiteindelijk worden alle medische kosten vergoed. De verzekeraar van de tegenpartij vult ook zijn misgelopen inkomen volledig aan. Maar rugbyen, nee, daar moet Clint een punt achter zetten.
Hulp bij een bedrijfsongeval
Een bedrijfsongeval kan veel spanning op de werkvloer geven. Zeker als een werkgever vindt dat hij niet aansprakelijk is voor het ongeval en de letselschade. Vraag op tijd
hulp bij letselschade. DAS heeft jarenlange ervaring met letselschadezaken. Wij doen het juridische werk, zodat jij je kunt richten op jouw herstel.
Ontdek waar je op moet letten bij het
berekenen van de hoogte van de schadevergoeding.
Hoe kunnen wij je helpen?
Ben je bij DAS verzekerd?
In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.
Geen verzekering, toch hulp
- Ontdek online je rechtspositie
- Direct hulp van je eigen letselschadejurist
- Onze hulp is meestal kosteloos
- Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.