mr. Jan Tempelaars Jurist

Verzekerd?

Stel uw juridische vraag

  • Als u te maken krijgt met overlast van uw buren. Of een verborgen gebrek heeft ontdekt.
  • Vraag het na bij het Juridisch Servicecenter
  • Bel ons! Wij zijn bereikbaar van 8:30 tot 17:30 uur op 020 651 8815

Direct juridisch advies

Niet verzekerd?

Kies voor Rechtshulp On Demand
  • Geen verzekering nodig, onze ervaren juristen staan voor u klaar
  • Vaste en scherpe tarieven, geen verrassingen achteraf
  • Geen getreuzel, we gaan meteen voor u aan de slag
Bekijk onze oplossingen

Hulp rondom wonen

Rondom het onderwerp wonen bestaan veel regels. Niet alleen kunt u te maken krijgen met regels over de woning zelf, maar ook over uw buren met wie u rekening moet houden. Of over een nieuw bestemmingsplan waardoor u benadeelt kunt worden. Meer weten? Wij leggen het u hier uit!

Huurwoning

Bij het huren of verhuren van een woning komen verschillende regels kijken. U heeft als huurder namelijk verschillende rechten en plichten. Dit geldt natuurlijk ook voor de verhuurder. Zowel bij het opstellen als het beëindigen van een huurcontract. Gelden er regels waar rekening mee gehouden moet worden. Zijn er gebreken aan uw huurwoning? Dan kan het zomaar zijn dat de huurbaas deze gebreken moet verhelpen. Dit is echter niet altijd zo. U heeft als huurder namelijk zelf de plicht om de woning dagelijks te onderhouden.

Meer weten over alle rechten en plichten die u als (ver)huurder heeft? Bekijk dan onze pagina over de regels en wetgeving omtrent huurwoningen.

Koopwoning

Ook als u binnenkort een woning gaat (ver)kopen, zijn er veel juridische aspecten waarmee u in aanraking kunt komen. Bent u gerechtigd om na het tekening van het koopcontract, af te zien van de koop? En wat zijn uw rechten als u een woning heeft aangeschaft verborgen gebreken? Op de pagina juridische regels koopwoning vindt u een overzicht met zaken om rekening mee te houden tijdens het aanschaffen of verkopen van een koopwoning.

Verbouwen

Tijdens het verbouwen van uw huis, kunt u te maken krijgen met juridische regelgeving. Ervaart u bijvoorbeeld problemen met de aannemer? Dan zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen. Zijn uw buren van plan te verbouwen maar bent u het niet eens met hun plannen? Dan kunt u bezwaar indienen tegen de omgevingsvergunning. Een ander voorbeeld is schade die u kunt oplopen door de verbouwing door uw buren. Welke stappen kunt u dan het beste ondernemen?

Op onze pagina over verbouwen vindt u een overzicht van alle juridische aspecten waarmee u rekening moet houden tijdens een verbouwing.

Burenrecht

Een conflict met uw buren is altijd onplezierig. Toch komen er veel juridische conflicten voor tussen buren. Dergelijke conflicten hebben vaak te maken met overlast die buren kunnen ervaren van elkaar. Denk hierbij aan doorschietende boomwortels, overhangende bladeren, geluidsoverlast, problemen door de verbouwing van de buren, enzovoort.

De beste aanpak om een probleem met uw buren op te lossen, verschilt per conflict. Op onze burenrecht pagina vindt u alle informatie over het burenrecht en de verschillende burenconflicten.

Erfafscheiding

Een erfafscheiding is een constructie die uw erf scheidt met het erf van uw buren. Dit kan een heg, een schutting of een ander soort scheidsmuur zijn. Een erfafscheiding wordt meestal aangelegd op de erfgrens. De erfgrens geeft de grens aan tussen uw perceel, en het perceel van uw buren. Bouwen of het aanleggen van beplanting op of rondom de erfgrens is niet zomaar mogelijk. Er zijn namelijk verschillende regels die de privacy van uw buren beschermen, of overlast proberen te voorkomen.

Bent u van plan te bouwen rondom de erfgrens? Of wilt u meer weten over alle regels over de erfafscheiding? Kijk dan op onze pagina met een overzicht van alle regels met betrekking tot de erfafscheiding.

Planschade

Is uw woning of grond minder waard doordat er wordt afgeweken van het bestaand bestemmingsplan? Dan spreken we van planschade. Een voorbeeld van planschade is de aanleg van een snelweg in de buurt van uw woning. Of u bij planschade recht heeft op een schadevergoeding hangt af van verschillende factoren. Ook de vergoeding die u kunt krijgen door planschade is afhankelijk van enkele factoren. Onder andere de waarde van uw woning heeft invloed op deze vergoeding.

Meer weten over planschade, de planschadevergoeding, het indienen van planschade en de bijhorende planschadeprocedure? Lees ons artikel over planschade.

Bestemmingsplan

Een bestemmingsplan is een plan van de gemeente waarin staat hoe de grond gebruikt mag worden, en wat op deze grond gebouwd mag worden. Het is namelijk niet toegestaan om overal zomaar te bouwen. Geeft de gemeente toestemming om het bestemmingsplan te wijzigen of zijn ze dit van plan? Dan kan het zomaar zijn dat dit in uw nadeel werkt. Als u het niet eens bent met het nieuwe bestemmingsplan, kunt u hiertegen bezwaar maken.

Wilt u weten wat uw rechten zijn wanneer het bestemmingsplan gewijzigd wordt? Lees dan ons artikel over het bestemmingsplan.

Juridische hulp nodig?

Onze juristen helpen iedere dag klanten bij vragen en problemen over wonen. Loopt u tegen een probleem aan en heeft u vragen over uw rechten? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kijken we samen hoe we u kunnen helpen. Het is altijd goed om juridische hulp te krijgen bij het maken van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen over schadevergoedingen. Bent u niet verzekerd bij DAS maar heeft u wel juridische hulp nodig? Geen probleem, neem gerust contact met ons op!

Lees verder