Erfafscheiding: waar moet u rekening mee houden?

Een erfafscheiding is een constructie om uw erf te scheiden met het erf van uw buren. Een voorbeeld van een veelvoorkomende erfafscheiding is een schutting, een hekwerk of een haag. Wilt u meer weten over de regels die gelden rondom de erfgrens? Raadpleeg dan een van onze artikelen.

Hoe kunnen wij je helpen?

DAS helpt je ook als je niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor je klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boek je snel een resultaat, houdt je grip op je uitgaven en voorkom je verrassingen.

Ben je wel bij ons verzekerd en heb je een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

30 minuten jurist

  • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
  • Direct antwoord op je belangrijkste vragen
  • Rustig vragen stellen zonder verplichting
  • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Erfgrens: Algemene regels

Veel burenruzies komen voort uit onduidelijkheden over de erfgrens. Om deze onduidelijkheden te verhelpen zijn er verschillende opgesteld regels waar rekening mee gehouden dient te worden. In ons artikel over erfgrens regels vindt u een overzicht van alle regels die gelden omtrent de erfgrens. Wilt u meer weten over een specifiek onderwerp? Raadpleeg dan een van de onderstaande artikelen.

Bouwen op de erfgrens regels

Bent u van plan te gaan bouwen op de erfgrens? Dan moet u zich houden aan de hiervoor geldende regels. Voor bouwen op de erfgrens geldt er geen minimale afstand, zolang de erfgrens niet overschreden wordt. Dit is echter niet altijd zo. Er gelden namelijk een aantal uitzonderingen op deze algemene regel.

Wilt u een scheidsmuur bouwen op de erfgrens? Dan zou u dit in overleg moeten doen met uw buren. De scheidsmuur wordt namelijk voor de helft op de grond van de buren gebouwd. Zij zullen dus ook voor de helft eigenaar worden van deze scheidsmuur. Lees in het artikel ‘bouwen op de erfgrens’ meer over de regels en uitzonderingen die gelden.

Boom op erfgrens regels

Bomen en struiken op de erfgrens zijn vaak vervelend en kunnen voor overlast zorgen. Om uw buren niet tot last te zijn met de beplanting, staat in de wet beschreven dat bomen en struiken niet in de verboden zone geplant mogen worden. Voor bomen geldt dit dat ze minimaal 2 meter van de erfgrens verwijderd moeten zijn. Heesters en heggen moeten op een minimale afstand van 50 centimeter staan.

Dit betekent niet direct dat een boom of struik nooit is toegestaan in de verboden zone. Ook hier gelden er namelijk enkele uitzonderingen. Zo zijn bomen of struiken die al 20 jaar in de verboden zone staan inmiddels verjaard. Na deze periode komt het recht om verplaatsing te eisen, te vervallen. Ook kunnen de regels over beplanting rondom de erfgrens per gemeente verschillen. Check daarom eerst altijd van te voren welke afstanden gehanteerd worden in uw gemeente. Daarnaast geldt er naast een gemeentelijk erfgoed, geen verboden zone.

Benieuwd naar de stappen die u kunt ondernemen als u hinder ervaart van een boom of struik van uw buren? Of wilt u meer informatie over de regels en uitzonderingen omtrent bomen en struiken op de erfgrens? Lees dan ons artikel over bomen en struiken op de erfgrens.

Plaatsen heg of schutting op erfgrens regels

Het plaatsen van een heg of schutting op de erfgrens is toegestaan. In dit geval bent u wel verplicht het met uw buren te bespreken. Beide partijen zijn wettelijk verplicht om de kosten evenredig te delen.

Zonder toestemming van uw buren mag u niet zomaar de schutting of heg plaatsen op de erfgrens. Wel mag u ten alle tijden een schutting of heg op uw eigen grond plaatsen. U bent niet verplicht dit te overleggen met de buren. Wilt u de erfafscheiding liever niet op uw eigen grond plaatsen? Dan kunt u de buren via de rechter dwingen om mee te werken aan het realiseren van een erfafscheiding.

Bent u van plan een schutting of heg te plaatsen? Of wilt u meer weten over de regels die hierbij komen kijken? Raadpleeg dan ons artikel: regels plaatsen heg of schutting op erfgrens.

Schuur bouwen tegen de erfgrens regels

Voor het bouwen van een schuur gelden veel verschillende regels. Wilt u de schuur tegen de erfgrens plaatsen zijn er extra regels waar u rekening mee moet houden.

Het is toegestaan om de schuur tegen de erfgrens aan bouwen. Er geldt geen minimale afstand tot de erfgrens.

Weten of u in aanmerking komt voor deze uitzonderingen? Of bent u benieuwd naar alle regels betreffende het bouwen van een schuur rond de erfgrens? Lees dan ons uitgebreide artikel over een schuur bouwen tegen erfgrens.

Juridische hulp nodig?


Onze juristen helpen iedere dag klanten bij vragen en problemen met betrekking tot wonen. Loopt u tegen een probleem aan en heeft u vragen over uw rechten? Neem dan gerust contact met ons op en dan kijken we samen hoe we u kunnen helpen. Het is altijd goed om juridische hulp te krijgen zodat u wordt geholpen bij het maken van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen van schadevergoedingen. Bent u niet verzekerd bij DAS maar heeft u wel juridische hulp nodig? Geen probleem, neem gerust contact op!
Lees verder