Verbouwen: waar moet u rekening mee houden?

Een verbouwing, er komt veel bij kijken. Ook op juridisch vlak kunt u tegen vele dingen aanlopen. U krijgt bijvoorbeeld een conflict met uw aannemer, de verbouwing van uw buren heeft schade veroorzaakt of u wilt achterhalen of u een vergunning nodig heeft. Wij nemen de belangrijkste punten met u door!

Hoe kunnen wij u helpen?

DAS helpt u ook als u niet verzekerd bent. Onze ervaren juristen staan voor u klaar, voor een vast bedrag per oplossing. Zo boekt u snel een resultaat, houdt u grip op uw uitgaven en voorkomt u verrassingen.

Bent u wel bij of via ons verzekerd en heeft u een geschil? Meld dit dan bij ons.

Persoonlijk consult

Bent u niet verzekerd bij of via DAS? Ook dan kunnen we u helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30 voor een gratis consult om te horen wat in uw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

30 minuten jurist

 • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in uw situatie
 • Direct antwoord op uw belangrijkste vragen
 • Rustig vragen stellen zonder verplichting
 • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

 • Beoordeling van uw situatie
 • Inzicht in uw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

 • Beoordeling van uw situatie
 • Inzicht in uw kansen
 • Advies over het vervolg
 • Contact met de tegenpartij
 • Versturen van juridische brieven
 • Onderhandeling met de tegenpartij
 • Afspraken maken en vastleggen
Gebruik de pijltjes toetsen om alle producten te zien.

Problemen met aannemer

Het kan gebeuren dat u een conflict krijgt met de aannemer. Hij doet er bijvoorbeeld te lang over, veroorzaakt schade of komt na een betaling niet meer opdagen. Het beste is om eerst in gesprek te gaan met de aannemer. Als laatste oplossing kunt u ook naar de rechter gaan of naar een geschillencommissie. Wij vertellen u wat u kunt doen bij een geschil met uw aannemer.

Aannemer aansprakelijk stellen

Uw aannemer is altijd verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van het bouwproject en het tijdig opleveren van het bouwproject. Komt hij deze plichten niet na of veroorzaakt hij schade bij u of bij uw buren? Dan kunt u uw aannemer aansprakelijk stellen. Wij leggen uit hoe.

Een goede aannemer vinden

Het vinden van een goede aannemer kan soms best lastig zijn. Het is echter erg belangrijk, omdat u eventuele conflicten en schade kan voorkomen als u vooraf controleert of u te maken heeft met een goede aannemer. Wij leggen uit waar u rekening mee moet houden.

Bezwaar indienen omgevingsvergunning buren

Gaan uw buren verbouwen maar bent u het niet eens met de plannen? Dan kunt u een bezwaar indienen tegen de omgevingsvergunning. Zodra ze geen vergunning nodig hebben kunt u geen officieel bezwaar maken maar het is dan wel verstandig om in gesprek te gaan met uw buren. Wij leggen u uit wanneer u een bezwaar kunt indienen en hoe u dit moet doen.

Schade door verbouwing buren

Bij een verbouwing kan het voorkomen dat er schade ontstaat. Daarom is het altijd goed om een nulmeting uit te laten voeren als uw buren binnenkort gaan verbouwen. U kunt de schade dan namelijk beter aantonen. Zodra de schade al is veroorzaakt kunt u de aannemer van de buren aansprakelijk stellen voor de schade. Wij nemen de stappen die u moet doorlopen bij schade door een verbouwing met u door.

Omgevingsvergunning

U kunt niet altijd zomaar beginnen met bouwen, verbouwen of slopen. In vele gevallen heeft u daar een vergunning voor nodig. Dit wordt ook wel een omgevingsvergunning genoemd en die moet u aanvragen bij de gemeente. Wanneer u een omgevingsvergunning aan moet vragen en waar u rekening mee moet houden, leggen wij u graag uit.

Regels voor een uitbouw

Wilt u een uitbouw plaatsen? Controleer dan eerst of uw plannen voldoen aan alle regels en vraag wanneer nodig een omgevingsvergunning aan. Zo mag u bijvoorbeeld niet over de erfgrens heen bouwen en mag u geen dakterras maken op uw aanbouw zonder aparte vergunning. Daarnaast moet u ook rekening houden met de buren. U mag bijvoorbeeld geen ramen plaatsen binnen twee meter van de erfgrens die direct uitkijken op de buren. Wij somme alle regels voor een uitbouw op. Wilt u bouwen op de erfgrens? Ook daar zijn diverse regels worden.

Juridische hulp nodig?

Onze juristen helpen iedere dag klanten bij vragen en problemen met betrekking tot wonen. Loopt u tegen een probleem aan en heeft u vragen over uw rechten? Neem dan gerust contact met ons op en dan kijken we samen hoe we u kunnen helpen. Het is altijd goed om juridische hulp te krijgen zodat u wordt geholpen bij het maken van beslissingen, het opstellen van belangrijke documenten en het onderhandelen van schadevergoedingen. Bent u niet verzekerd bij DAS maar heeft u wel juridische hulp nodig? Geen probleem, neem gerust contact op!

Lees verder