Check of u een omgevingsvergunning nodig heeft
Wilt u gaan verbouwen? Check altijd eerst of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor verbouwing. Dat kunt u nakijken op omgevingsloket online. Door het beantwoorden van een aantal vragen komt u erachter of u een vergunning nodig heeft. U kunt ook informatie inwinnen bij uw gemeente.
Tips voor het vinden van een goede aannemer
Zodra u heeft bepaald of u een omgevingsvergunning nodig heeft, kunt u op zoek gaan naar een Aannemer. U kunt met de aannemer afspreken dat hij u helpt met onder andere het regelen van de benodigde vergunningen en het maken van een planning. U kunt ook afspreken dat de aannemer verantwoordelijk is voor het gehele project. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om een goede aannemer te vinden, maar hoe doet u dit? Waar moet u op letten en waar moet u rekening mee houden? Wij sommen het voor u op:
1. Vraag meerdere offertes op
Vraag altijd minimaal drie offertes op van verschillende aannemers. Zo kunt u de prijzen en voorwaarden vergelijken. Doorloop ook eerst mondeling uw verbouwing wensen zodat u alle mogelijkheden weet.
2. Is de aannemer aangesloten bij een brancheorganisatie?
Kies voor een aannemer die is aangesloten bij een branch organisatie. Dit geeft u meer zekerheid als u en uw aannemer een meningsverschil krijgen. Bovendien kunt u dan mogelijk ook aanspraak maken op (extra) garantie.
3. Vraag referenties op
Vraag referenties aan de aannemer. Hierbij is het ook belangrijk om deze referenties na te gaan. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan zijn laatste opdrachtgevers of bel ze. Referenties laten je duidelijk zien hoe goed de aannemer is. Kijk ook via Google wat voor referenties er geschreven zijn.
4. Vraag naar de algemene voorwaarden en garanties
Heeft u de algemene voorwaarden bij de overeenkomst met de aannemer ontvangen? Zo niet, vraag deze direct op en lees ze goed door. De voorwaarden zijn onderdeel van de overeenkomst als deze vooraf aan u zijn verstrekt. U heeft dan gelijk meer informatie over aansprakelijkheid enzovoort. Vraag de aannemer ook naar de garanties die hij verstrekt op het werkt.
Een aannemer gevonden en dan?
Heeft u een goede aannemer gevonden, dan is het tijd om afspraken te maken over aansprakelijkheid, kosten enzovoort.
1. Stel een aannemingsovereenkomst op
Leg alle afspraken op papier vast. Natuurlijk zullen er tijdens het proces keuzes gemaakt moet worden, maar leg zoveel mogelijk vooraf al vast. Dit doet u in een aannemingsovereenkomst. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de termijn waarbinnen de verbouwing af moet zijn en welke boete de aannemer moet betalen als hij deze termijn overschrijdt.
Voeg hierin ook afspraken over meer- en minderwerk en bijbehorende kosten aan toe. Met een aannemer spreekt u meestal een aanneemsom af voor de hele klus. Betaal geen grote bedragen vooruit. Op de website van bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis of Bouwgarant kunt u voorbeelden vinden van een aannemingsovereenkomst.
2. Kies één hoofdaannemer.
Zijn er meerdere partijen bij de verbouwing betrokken? Dan is bij een mankement lastig te bepalen wie aansprakelijk is. De oplossing? Een (hoofd)aannemer in de arm nemen die eindverantwoordelijk is.
3. Reken nooit het volledige bedrag meteen af.
Als laatste moet u goede afspraken maken over de betaling. Betaal bij voorkeur in termijnen of achteraf. U kunt een boetebepaling afspreken voor het geval het werk niet binnen de afgesproken tijd klaar is. Zet de tussentijdse (contante) betalingen altijd op papier en laat dit door de aannemer tekenen voor ontvangst. Let goed op bij de laatste betaling aan de aannemer. Bij woningbouw mag u de laatste 5% van de aanneemsom onbetaald laten. Deze hoeft u pas na oplevering te betalen als alle opleveringsgebreken hersteld zijn. U heeft altijd het recht om een betaling op te schorten als de kosten die nog gemaakt moeten worden, groter zijn dan het bedrag wat u nog moet betalen. Zorg er wel voor dat u niet teveel inhoudt.
Voorkom een conflict met uw aannemer
Natuurlijk willen we het liefst problemen met een aannemer voorkomen. Hoe kunt u dit doen en waar moet u op letten?
- Maak duidelijke afspraken
- Zorg voor een waterdicht contract
- Vraag referenties
- Google uw aannemer
- Betaal niet alles vooraf
Heeft u alsnog een geschil met uw aannemer? Wij leggen u uit wat u kunt doen! Zorg er bijvoorbeeld voor dat u tijdens de oplevering de gebreken op papier zet en geef hem de kans om de werkzaamheden te herstellen.